Az ipari hó, ami Miskolcon esett, olyan, mint az igazi, de csak gyárak környékén képződik

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Kazinbarcika után Miskolc, Tiszaújváros, Sátoraljaújhely, Eger, Rodostyán, Bükkszentkereszt, Berente, Négyes, Kács, Borsodivánka és Atkár lakói is örülhettek az évkezdő havazásnak. 

A borsodi tájat fehérbe burkoló csapadék nem azért különleges, mert januárban esik, hanem azért, mert az úgynevezett ipari havazás eredménye. A küllemében és állagában is a természetes téli csapadékot idéző hó kizárólag az erősen iparosodott régiókban fordul elő.

Kazincbarcika ipari hó alatt 2020. január 3-ánFotó: Málay Tímea

A jelenség akkor fordul elő, amikor a talajszint fölött megülepedett hideg levegőt konzerválja a fölé áramló melegebb levegő, az így kialakuló inverzió meggátolja a függőleges mozgásokat. A telített, gyakran sűrű, ködös, fagyos levegő keveredik a gyárterületekről kiáramló szintén telített levegővel, és egy-kétszáz méteres magasságban beindul a felhőképződés. A felhőkben az ipari üzemek légszennyező anyagai szolgálnak kondenzációs magvakként, ezekre az aeroszol, illetve jellemzően ammónium-szulfát részecskékre csapódik ki a víz, amely télen hókristállyá fagyva éri el a talajt. 

Friss hó Kazincbarcikán 2020. január 3-ánFotó: Málay Tímea

A gyárkémény-effektusnak is nevezett jelenség a késő őszi, vagy enyhébb téli hőmérsékleteknél sűrű szitáló eső formájában érkezhet – hidegebb időben általában  hódarára jellemző, apró, de rendkívül sűrűn eső szemekben, ritkábban 1-2 milliméteres pehelyformában. A szakirodalom szerint az ipari hó akár több centiméteres takarót is képezhet a nagyobb ipari létesítmények több tízkilométeres körzetében.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: