Az elmúlt 150 évben folyamatosan csökken az emberek testhőmérséklete Amerikában

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

Az Egyesült Államokban évtizedenként átlagosan 0,03 Celsius-fokkal csökken a normál emberi testhőmérséklet – állapították meg a Stanford Egyetem kutatói az eLife folyóiratban január 7-én megjelent tanulmányukban.

A kutatók több mint 600 ezer, a nyilvántartásokban egészségesnek titulált amerikai állampolgár testhőmérsékleti adatai alapján jutottak erre a megállapításra. Kiderült, hogy míg a 19. század első évtizedeiben a pár tizeddel 37 Celsius-fok feletti hőmérséklet volt az átlagos, addig a 2000-es évek elejére 36,5 fokra csökkent az ember testhőmérséklete.

A kutatók katonaorvosi összeírásoktól a népegészségügyi felmérésekig a legkülönfélébb statisztikák adatait elemezték a legkülönfélébb társadalmi kohorszokban.

A különbséget nem a lázmérési módszerek precízebbé válása, az eszközök kalibrálása, netán a 20. század második évtizedétől egyre elterjedtebb beltéri hűtőberendezések, vagyis a légkondicionálók elterjedése okozza. A csökkenés hátterében a kutatók szerint az amerikaiak általános egészségügyi állapotának javulása áll.

A tuberkulózis és más fertőzések ugyanis egyáltalán nem döntöttek le mindenkit a lábáról. Az infekciók leküzdése azonban hőemelkedéssel járt, ahogy a különféle gyulladások is, amelyek a korabeli orvosi ellátásban, illetve ellátatlanságban kezeletlenek maradtak. 

A kutatók szerint a testhőmérséklet csökkenése az általános egészségügyi állapot javulását jelzi. Valószínűsíthető ugyanakkor, hogy a jövőben az emberi szervezet anyagcsere-tulajdonságai miatt nem csúszik 36 Celsius-fokos határ alá az immár digitális kijelzőjű lázmérők higanyszálpótló számlálója. 

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: