Újrahasznosítható ágyakkal rendezik be a tokiói olimpiai falu szobáit

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A július 24-én kezdődő XXXII. Olimpiai Játékok sportolói újrahasznosítható ágyakban pihenhetik ki a versenyek fáradalmait – adta közre az AP hírügynökség.

A január 9-én nemzetközi sajtótájékoztató keretében bemutatott, 200 kilogrammos testtömegig garantáltan strapabíró fekhelyek kerete kartonpapírból, matraca pedig reciklálható műanyagokból készül.  

Az olimpiai falu igazgatója szerint az újrahasznosítható ágyakat a lehető legegyszerűbbre tervezték. Az olimpiákon ugyanis hagyományosan rendkívül spártai körülmények között helyezik el a sportolókat. 

Tokió 2020: újrahasznosítható anyagok és spártai egyszerűségFotó: Masanori Inagaki/The Yomiuri Shimbun

A Tokiói-öböl partján felépített 18 ezer ágyas olimpiai falu 21 épülettömbből áll, apartmanjai nagyobbak a japán főváros átlagosan 60-70 négyzetméteres lakásainál. Az apartmanokat a tervek szerint nagyjából félmillió dolláros (átszámítva 150 millió forintos) irányáron kínálják majd az olimpiai, illetve az augusztus 25-én kezdődő paralimpiai versenyek után. 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: