Újrahasznosítható ágyakkal rendezik be a tokiói olimpiai falu szobáit

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

A július 24-én kezdődő XXXII. Olimpiai Játékok sportolói újrahasznosítható ágyakban pihenhetik ki a versenyek fáradalmait – adta közre az AP hírügynökség.

A január 9-én nemzetközi sajtótájékoztató keretében bemutatott, 200 kilogrammos testtömegig garantáltan strapabíró fekhelyek kerete kartonpapírból, matraca pedig reciklálható műanyagokból készül.  

Az olimpiai falu igazgatója szerint az újrahasznosítható ágyakat a lehető legegyszerűbbre tervezték. Az olimpiákon ugyanis hagyományosan rendkívül spártai körülmények között helyezik el a sportolókat. 

Tokió 2020: újrahasznosítható anyagok és spártai egyszerűségFotó: Masanori Inagaki/The Yomiuri Shimbun

A Tokiói-öböl partján felépített 18 ezer ágyas olimpiai falu 21 épülettömbből áll, apartmanjai nagyobbak a japán főváros átlagosan 60-70 négyzetméteres lakásainál. Az apartmanokat a tervek szerint nagyjából félmillió dolláros (átszámítva 150 millió forintos) irányáron kínálják majd az olimpiai, illetve az augusztus 25-én kezdődő paralimpiai versenyek után. 

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: