Alkotói szerint a műszték a megtévesztésig hasonlít a valódi húsra, már csak az ízén kell dolgozni
- Link másolása
- X (Twitter)
- Tumblr
A spanyol Novameat által a napokban bemutatott műhús, amit a cég műsztéknek nevez, inkább hasonlít egy darab főtt, füstölt sertésoldalasra, mint marhasztékre. Ettől még persze lehet ez a világ legélethűbbre sikerült műhúsa.
Giuseppe Scionti, a Novameat alapítója saját bevallása szerint azért kezdte a műhúsgyártást a szték másolásával, mert „az a növényi alapú húsok gyártásának a Szent Grálja. A legnehezebb feladat.” Cége tavaly már előállt egy sztékutánzattal, ezt sikerült mostanra továbbfejleszteni. Íme:
A barcelonai székhelyű Novameat 3D nyomtatással készíti a műsztéket, borsóból, zöldmoszatból és céklaléből. Jövőre már a tömeges gyártásra készül, de előtte még spanyolországi és olaszországi éttermekben teszteli a termék fogadtatását. A műhúspiacra betörni vágyó cég egyebek mellett azzal reklámozza saját termékeit, hogy más növényi alapú húspótlékokkal szemben műsteakjében nyoma sincs a koleszterinnek. Azt is ígéri, hogy a jövőben egészséges zsírsavakkal, például omega-3-mal is felüti majd saját húsutánzatát.
Miközben a növényi alapú húsutánzatokból szélesebb körben egyelőre inkább csak a darált húst tartalmazó, pogácsává formázható termékek, így a Beyond Meat és az Impossible Foods gyorsétteremláncokat is meghódító hamburgerbetétei az ismertebbek, korántsem a Novameat az egyetlen olyan cég, amely növényi alapú sztékutánzat kikísérletezésére vállalkozik. Az amerikai székhelyű Atlast Food és az ugyancsak amerikai Emergy Foods például gombafonalakból próbál a húséhoz hasonló anyagszerkezetet előállítani húspótló termékeiben.
Az izraeli Redefine Meat a Novameathez hasonlóan háromféle zöldségből keveri a műhúst és saját gyártású 3D nyomtatóval alakítják hússzerűre. Termékeikből nyilvános kóstoltatást is tartottak, állítólag pozitív eredménnyel. Az ugyancsak izraeli Aleph Farms laboratóriumaiban pedig Petri-csészékben külön-külön növesztik a hús összetevőit, az izomsejteket, a zsírsejteket, az érfalat alkotó hámsejteket és a kötőszöveti sejteket, hogy végül összeállítsák belőlük a szerintük tökéletes állagú sztéket, amely nem élő szervezetben fejlődött.
Kapcsolódó cikkek a Qubiten:
Baktériumból palacsinta: küszöbön a mikrobiális táplálkozás forradalma?
A világméretű élelmezési gondokra és a rohamosan pusztuló élővilág megmentésére ugyanaz jelentheti a megoldást egy brit ökopolitikai aktivista szerint. Szerinte a jövő a laboratóriumban vízből és baktériumokból tervezett és gyártott élelmiszereké, és bőven vannak már a laboratóriumban növesztett ételekre specializálódott cégek is.
A műhúspiacon még nem zajlanak művéres csaták, de a harc már elkezdődött
Beyond, Impossible, Incredible: az elemzők szerint a műhúsgyártók a következő évtizedben megtriplázhatják piaci részesedésüket.
Már Budapesten is kapható a műhúsburger, de vajon jobb, mint amit a Mekiben vagy a Burger Kingben adnak?
Versenyre tud-e kelni az izolált borsóprotein, a kanolaolaj, a finomított kókuszolaj, a bambuszcellulóz, a metilcellulóz, a burgonyakeményítő, a maltodextrin, az élesztőkivonat, a gumiarábikum, a citruskivonat, az aszkorbinsav, a céklalékivonat, a módosított keményítő és az annatto a húsból készült hamburgerrel?