Alkotói szerint a műszték a megtévesztésig hasonlít a valódi húsra, már csak az ízén kell dolgozni

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

A spanyol Novameat által a napokban bemutatott műhús, amit a cég műsztéknek nevez, inkább hasonlít egy darab főtt, füstölt sertésoldalasra, mint marhasztékre. Ettől még persze lehet ez a világ legélethűbbre sikerült műhúsa.  

Giuseppe Scionti, a Novameat alapítója saját bevallása szerint azért kezdte a műhúsgyártást a szték másolásával, mert „az a növényi alapú húsok gyártásának a Szent Grálja. A legnehezebb feladat.” Cége tavaly már előállt egy sztékutánzattal, ezt sikerült mostanra továbbfejleszteni. Íme: 

Idáig sikerült eljutniFotó: Novameat

A barcelonai székhelyű Novameat 3D nyomtatással készíti a műsztéket, borsóból, zöldmoszatból és céklaléből. Jövőre már a tömeges gyártásra készül, de előtte még spanyolországi és olaszországi éttermekben teszteli a termék fogadtatását. A műhúspiacra betörni vágyó cég egyebek mellett azzal reklámozza saját termékeit, hogy más növényi alapú húspótlékokkal szemben műsteakjében nyoma sincs a koleszterinnek. Azt is ígéri, hogy a jövőben egészséges zsírsavakkal, például omega-3-mal is felüti majd saját húsutánzatát. 

Miközben a növényi alapú húsutánzatokból szélesebb körben egyelőre inkább csak a darált húst tartalmazó, pogácsává formázható termékek, így a Beyond Meat és az Impossible Foods gyorsétteremláncokat is meghódító hamburgerbetétei az ismertebbek, korántsem a Novameat az egyetlen olyan cég, amely növényi alapú sztékutánzat kikísérletezésére vállalkozik. Az amerikai székhelyű Atlast Food és az ugyancsak amerikai Emergy Foods például gombafonalakból próbál a húséhoz hasonló anyagszerkezetet előállítani húspótló termékeiben. 

Az izraeli Redefine Meat a Novameathez hasonlóan háromféle zöldségből keveri a műhúst és saját gyártású 3D nyomtatóval alakítják hússzerűre. Termékeikből nyilvános kóstoltatást is tartottak, állítólag pozitív eredménnyel. Az ugyancsak izraeli Aleph Farms laboratóriumaiban pedig Petri-csészékben külön-külön növesztik a hús összetevőit, az izomsejteket, a zsírsejteket, az érfalat alkotó hámsejteket és a kötőszöveti sejteket, hogy végül összeállítsák belőlük a szerintük tökéletes állagú sztéket, amely nem élő szervezetben fejlődött.

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: