A műhúspiacon még nem zajlanak művéres csaták, de a harc már elkezdődött

2019.05.27. · gazdaság

A gyorsétteremláncok kínálatában Amerikában és Európában is egymás után megjelenő műhúsok nemcsak a változó fogyasztói szokásokat, hanem azt is mutatják, hogy piac- és életképessé vált az a technológia is, amellyel ezeket a növényalapú húsalternatívákat készítik.

A műhúspiacot jelenleg két amerikai cég, a május 2-ától már tőzsdén lévő Beyond Meat Inc. és a tőzsdére menetelt még csak nem is fontolgató Impossible Foods Inc. uralja. 

A Beyond Meat az Amerika szerte kapható vega burgerpogácsák után legújabban az amerikai Del Taco tex-mex étteremlánc húsos fogásaihoz szállítja a húspótló alapanyagot. Az Impossible Foods pedig az immár egész Amerikában kapható Burger King-es Impossible Whopperbe való műhúst, valamint a legnagyobb Egyesült Államok-beli házhoz szállítós pizzalánc, a Little Caesars feltéteit állítja elő.

Beyond, Impossible, Incredible

A tőzsdei elemzők szerint a műhúsgyártók a különféle zab- vagy mandulatej-alternatívákat előállító cégekhez hasonló jövő előtt állnak: a jelenleg 270 milliárd dolláros amerikai húspiacon a következő 10 évben a 13 milliárd dolláros részesedésüket 40 milliárd dollár felettire növelhetik.  

A Beyond Meatet 2009-ben alapította meg a korábban a tejiparban dolgozó Ethan Brown. Hogy nem mindennapi vállalkozásról van szó, az abból is nyilvánvaló volt, hogy az alternatív hús gyártásának ötletét befektetőként a Microsoft-alapító Bill Gates és a kockázati tőkebefektetők között nagyágyúnak számító cég, a Kleiner Perkins is támogatta. A ma 17 ezer élelmiszeráruházat és 12 ezer éttermet kiszolgáló Beyond Meat közelmúltbeli tőzsdei bevezetése társasági esemény volt, mivel a részvényesek között számos A-listás híresség is megtalálható, mások mellett Jessica Chastain, a Ridley Scott-féle 2015-ös Mentőexpedíció (The Martian) sztárja.

Jessica Chastain színésznő és Ethan Brown május 2-án a New York-i Nasdaq előtt
photo_camera Jessica Chastain színésznő és Ethan Brown május 2-án a Wall Streeten Fotó: Drew Angerer/AFP

A 3,3 milliárd dolláros piaci értékűre tartott Beyond Meat húspótló hamburgerpogácsái tisztán növényi alapúak, és állítólag GMO-mentesek. A cég technológiája az izolált borsófehérjén alapul: a rizst, az almasűrítményt és számos más növényi és ásványi anyagot, valamint vitaminokat és nyomelemeket tartalmazó anyagot céklalével teszi hússzerűvé. A kaliforniai El Segundóban székelő vállalat a marhahús-alternatívák mellett gyárt kolbász- és csirkepótló műhúsokat is. 

A rivális Impossible Foods a Beyond Meat után két évvel, 2011-ben indult , és befektetői között szintén ott van a rivális céget is támogató Bill Gates. A céget Patrick O. Brown, a Stanford Egyetem biokémia-professzora, a Public Library of Science (PLOS) egyik létrehozója alapította.

Brown ötletének alapja a szójából származó leghemoglobin nevű fehérjét kódoló gén, amely minden szempontból hasonlít az emlősökben található myoglobinra. Az állati izomszövetben, vagyis a húsban nagy mennyiségű myoblobinok azonban hemcsoportot is tartalmaznak, vagyis olyan vastartalmú, az oxigénszállítás feladatait ellátó festékanyagot, amely a hús vörös színét adja, és amit művi úton kifejezetten nehéz utánozni. 

Pat Brown és burgere Las Vegasban idén januárban
photo_camera Patrick O. Brown és burgere Las Vegasban idén januárban Fotó: ROBYN BECK/AFP

Brown és kollégái a Pichia pastoris élesztőgombából származó, a gombában is a hemcsoport összeszerelését végző génekkel oldották meg a problémát. A szója- és gombagéneket egy plazmidra klónozták, és bejuttatták az élesztőgombába, amely megtermelte a leghemoglobin fehérjét, ráadásul úgy, hogy a hemcsoportot is ráillesztette. Így készül állatmentesen a húsízért felelős fehérje, amelyhez aztán szója- és búzaproteineket adagolva gyártódik le a hamburgerpogácsa és még egy rakás másféle műhús.  

A 750 millió dolláros törzstőkéjű Impossible Food berobbanása a piacra az Engadget összeállítása szerint annyira jól sikerült, hogy tulajdonosainak még nincs szüksége a cég tőzsdei bevezetésére, vagyis nyilvános tőkebevonásra. A cég terjeszkedik, új gyárakat nyit és munkaerőt toboroz, amihez nemrég 300 millió dollárral növelte tőkéjét, és a konkurenciához hasonlóan celebkörökből szerzett olyan befektetőket, mint Serena Williams, Katy Perry vagy Jay-Z. 

Műhúsra váltó nagyok

Az USA-ban folyó verseny viszonylag új résztvevője az ország legnagyobb húskészítménygyártója, a tavaly 40 milliárd dolláros árbevételt produkáló Tyson Foods: a cég a Bloomberg beszámolója szerint nemrégiben 2,2 millió dollárra szállt be egy laborhúsokra specializálódott izraeli startupba. 

Természetesen Európa sem marad ki a húshelyettesítők piacán folyó versenyből: a németországi McDonald's-ok Big Veganját szállító svájci központú élelmiszeripari multi, a Nestlé is beszállt a húspótlóbizniszbe. A Nestlé szójából és búzafehérjéből készült pogácsája nem a fentiekhez hasonló műhús, bár olyan, mintha az lenne: az Európában a Garden Gourmet brand alatt forgalmazott Incredible Burger állati eredetű textúráját cékla-, répa- és kaliforniaipaprika-kivonat szolgáltatja. 

Korábban az alábbi cikkeinkben foglalkoztunk a témával:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás