Az év gyógynövénye a bíbor kasvirág

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A méltán népszerű bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) nyerte a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság által meghirdetett év gyógynövénye díjat. Az elismerést 2013 óta osztják ki a növényvilág tagjai között, a bíbor kasvirág a tavalyi győztes orbáncfüvet váltja a trónon.

Az Észak-Amerikából származó gyógynövény az őszirózsafélék családjához tartozik, a gyógyászatban elsősorban felső légúti megbetegedések kezelésére alkalmazzák, de kisebb zúzódások, ficamok kezelésére külsőleg is használják. A bíbor kasvirág az egyik legnépszerűbb amerikai gyógynövény – olyannyira, hogy az Amerikai Botanikai Tanács (American Botanical Council) is ezt a virágot választotta a logójának. Az 1900-as évek elején különösen Németországban tett szert különös népszerűségre, olyannyira, hogy Európa ellátására végül már nem az amerikai importot használták, hanem a kontinensen is termeszteni kezdték. Használatát az amerikai telepesek az őslakosoktól vették át.

A drog gyógyhatása jelentős részben a kasvirág immunerősítő hatásának köszönhető, amiért a benne található poliszacharidokat és alkamidokat tartják felelősnek. A növény baktérium- és vírusellenes, valamint gyulladáscsökkentő hatású. A növény gyógyhatását kettős vak, placebókontrollos vizsgálattal is igazolták.

A csodálatos echinacea purpureaFotó: Frederic Didillon/Biosphoto

Tripperre is használták

A bíbor kasvirág latin nevét az echinos (sün) szó alapján kapta, mert a virágzat közepe egy összegömbölyödött sündisznóra hasonlít. Magyarországon immunerősítőként használják, virágát és gyökerét alkoholos tinktúrában, teában és tablettaként is fogyasztják, kisebb sebek kezelésére és pattanások ellen is készülnek belőle készítmények. A népi gyógyászatban Amerikában köhögés, emésztési zavarok és fogfájás ellen is alkalmazták, bár a delavár indiánok gonorrhea kezelésére is használták. 

A Magyar Gyógyszerész-tudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013 óta hirdeti meg minden évben az év gyógynövényét, a megmérettetést tavaly az orbáncfű, azelőtt a levendula, egy évvel korábban pedig a mák nyerte.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubit: