Évi 138 ezren halnak bele kígyómarásba még ma is, de küszöbön a megoldás

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Áttörést értek el a viktoriánus idők óta változatlanul készített ellenmérgek piacán, méghozzá rögtön kettőt is: egymástól függetlenül egy holland és egy indiai kutatócsoport is sikerrel állított elő kígyómérget laboratóriumi körülmények között. A könnyebben hozzáférhető méreg pedig nagyban megkönnyítheti a marás elleni szérumok előállítását. 

Jelenleg évente körülbelül 138 ezren halnak bele kígyómarásba, és az áldozatoknak csak elhanyagolható része jut szérumhoz. Ázsiában a legsúlyosabb a helyzet, de hogy pontosan hány halálos marás történik, arról hiányosak az adatok: becslések szerint évente 57 és 100 ezer közöttire tehető az áldozatok száma. A kígyómarás persze nem minden esetben halálos, de általában veszélyes: évente 450 ezren szenvednek maradandó sérüléseket tőle, a kutatók egyre inkább egy jelentős, de gyakran figyelmen kívül hagyott trópusi betegségként kezelik. 

Hetente új mérget gyárthatnak le

Az ellenszérum előállítása veszélyes, körülményes és drága: a drágább termékek ára adagonként elérheti a háromszáz dollárt is, ez pedig sok áldozat számára megfizethetetlenül sok, a BBC szerint ez egy szváziföldi földműves fél évnyi fizetésének felel meg. A kezelést nagyban nehezíti az is, hogy a kígyók mérge fajonként, sőt régiónként is eltérhet. Nem mindegyik méregre létezik ellenszérum: a jelenleg ismert kígyófajok 60 százalékára fejlesztettek ki ilyen szert.

Hans Clevers, az utrechti Hubrecht Intézet biológusa szerint ezért is fontos a holland kutatók felfedezése: a kutatók olyan organoidokat fejlesztettek, amelyek laboratóriumi körülmények között is képesek előállítani a kígyómérget, méghozzá tetszőleges mennyiségben, ezzel pedig forradalmi változásokat hozhatnak a szérumpiacon. Az így létrehozott sejtcsoportok a vizsgálatok szerint a méreg tökéletes mását képesek előállítani. A biológusok egy korallkobra tojásával végezték az első kísérleteket, de nem látják akadályát annak, hogy más fajok mérgét is előállítsák a technikával. Az így előállított mérgeket a szérumgyártás mellett egyéb gyógyszerek előállításához is felhasználhatják majd.

Clevers és csapata további ötven kígyófaj mérgét próbálja meg előállítani a közeljövőben, a biológus becslése szerint nagyjából egy hetet vesz igénybe egy méreg előállítása. 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!