A tudománynak ajánlotta fel az agyát Terry Jones

2020.01.31. · tudomány

Terry Jones, a Monty Python társulat tagja január 21-én, 77 éves korában hunyt el, de élete utolsó éveit már a demencia egyik ritka és súlyos formájával, a progresszív afáziával folytatott küzdelemmel töltötte. A Telegraph most azt írja, Jones korábban a családjával és az orvosával való konzultáció után úgy döntött, halála után a tudománynak ajánlja fel az agyát.

Jones családja megerősítette a lapnak, hogy a műtét röviddel a komikus halála után megtörtént, és Jones agya a londoni University College neurológiai intézetéhez került, ahol a 2015-ös diagnózisa óta kezelték. A kutatók reményei szerint ezzel közelebb kerülhetnek a progresszív afázia megértéséhez: a betegség a frontotemporális demencia (FTD) egyik fajtája, amely az agynak a beszédért és a nyelv megértéséért felelős részeit támadja.

Az egyetemi agybank igazgatója, Thomas Warner elmondta, az agyszövetek tanulmányozásával lehet leginkább megismerni az ilyen ritka betegségeket. Évente körülbelül 80-100 agyat vesz át az intézet, és minden adományt nagyon értékesnek tartanak. „Ez óriási döntés, és mindig meglepődöm, hányan ajánlják fel szívesen az agyukat. Általában több beszélgetés előzi meg az ilyen döntéseket, az orvosainkat kiképeztük a hozzájárulási procedúra levezénylésére” – mondta Warner. Az agybank a Parkinson- és Alzheimer-kór kutatásában is részt vesz.

photo_camera Terry Jones az 1983-as cannes-i filmfesztiválon, Az élet értelme című film sajtótájékoztatóján Fotó: RALPH GATTI/AFP

Jones 2014-ben, a Monty Python újraegyesülését jelentő londoni show alatt kezdte érezni a tüneteket, amikor egyre nagyobb gondot okozott neki a szövegek memorizálása. Egy évvel később diagnosztizáltak nála progresszív afáziát, és bár egy ideig nyíltan beszélt a betegségéről, 2016 szeptemberétől nem volt képes interjút adni, 2017 áprilisa óta pedig alig tudott néhány szónál többet mondani.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás