És mi van akkor, ha a hét magyar törzs nem beszélt magyarul?

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Az, hogy a magyar nyelv Árpádékkal érkezett a Kárpát-medencébe, egy nagyon kezdetleges 19. századi nemzetfogalom lecsapódása és máig élő maradványa. Arról szólt, hogy van egy nép, annak van egy nyelve, egy kultúrája és egy antropológiai jellegzetessége, és ez mind változatlan. Ez a gondolkodásmód nagyon elavult, semmilyen forrásokra támaszkodó háttere nincs.

– tett a honi történelemoktatás szűk perspektívájában felnőtt hallgatóság számára meglepően erős kijelentést Sudár Balázs történész, turkológus, a magyarok eredetének legfrissebb kutatási irányvonalairól szóló harmadik Qubit Live egyik, utóbb amolyan tudományos rocksztárként körberajongott előadója.

Az elmúlt két évtized archeogenetikai eredményei és a Cseljabinszktől a Dnyeszter környékéig kiásott egyre bőségesebb leletanyag teljesen új pályára állította, új fordulatszámra kapcsolta a magyar őstörténeti kutatásokat. 

    A Duna-parti Trip Hajón rendezett kutatói estünkön négy teljesen másfajta szaktudománnyal felvértezett, de népünk eredetkutatásában egyaránt megkerülhetetlen, jelenleg is nagyon aktív tudós tartott előadásokat, majd számos olvasói kérdéssel megtűzdelt kerekasztal-beszélgetést. Ez utóbbit láthatjátok fentebb, vágás nélkül.

    A teljes estéről szóló képes beszámolónkat pedig, ha eddig valamiért nem tettétek, itt olvashatjátok el.

    Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

    Kapcsolódó cikkek a Qubiten: