És mi van akkor, ha a hét magyar törzs nem beszélt magyarul?

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Az, hogy a magyar nyelv Árpádékkal érkezett a Kárpát-medencébe, egy nagyon kezdetleges 19. századi nemzetfogalom lecsapódása és máig élő maradványa. Arról szólt, hogy van egy nép, annak van egy nyelve, egy kultúrája és egy antropológiai jellegzetessége, és ez mind változatlan. Ez a gondolkodásmód nagyon elavult, semmilyen forrásokra támaszkodó háttere nincs.

– tett a honi történelemoktatás szűk perspektívájában felnőtt hallgatóság számára meglepően erős kijelentést Sudár Balázs történész, turkológus, a magyarok eredetének legfrissebb kutatási irányvonalairól szóló harmadik Qubit Live egyik, utóbb amolyan tudományos rocksztárként körberajongott előadója.

Az elmúlt két évtized archeogenetikai eredményei és a Cseljabinszktől a Dnyeszter környékéig kiásott egyre bőségesebb leletanyag teljesen új pályára állította, új fordulatszámra kapcsolta a magyar őstörténeti kutatásokat. 

    A Duna-parti Trip Hajón rendezett kutatói estünkön négy teljesen másfajta szaktudománnyal felvértezett, de népünk eredetkutatásában egyaránt megkerülhetetlen, jelenleg is nagyon aktív tudós tartott előadásokat, majd számos olvasói kérdéssel megtűzdelt kerekasztal-beszélgetést. Ez utóbbit láthatjátok fentebb, vágás nélkül.

    A teljes estéről szóló képes beszámolónkat pedig, ha eddig valamiért nem tettétek, itt olvashatjátok el.

    Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

    Kapcsolódó cikkek a Qubiten: