Már a hivatalos KSH-adatok szerint is robbant az infláció

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Nem teljesült az inflációs cél, januárban 4,7 százalékkal nőttek az árak Magyarországon az előző év azonos időszakához képest. 

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló (2001. évi LVIII.) törvény szerint a jegybank „elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. (...) Ennek megfelelően a Monetáris Tanács az inflációs cél mértékét a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett fogyasztói árindex 3 százalékos értékében határozza meg”, és legfeljebb ± 1 százalékos eltérést tart tolerálhatónak. Az MNB törekszik arra, hogy úgy alakítsa politikáját, hogy az infláció középtávon visszatérjen a kitűzött célértékhez.  

A KSH csütörtökön tette közzé gyorstájékoztatását, amely szerint 2020. januárban a fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok, a szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben. 

Forrás: KSH

12 hónap alatt, 2019. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,9 százalékkal nőtt, ezen belül 

  • a sertéshúsé 27,6, 
  • a párizsié és a kolbászé 17,4, 
  • az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 10,8, 
  • a cukoré 8,4, 
  • a házon kívüli étkezésé 7,2 százalékkal lett magasabb. 

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,4, ezen belül a dohányáruké 11,3 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 3,6 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 10,3 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok 13,5 százalékkal drágultak.

1 hónap alatt, 2019. decemberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,9 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára átlagosan 2 százalékkal nőtt, ezen belül 

  • az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 7,9, 
  • a sertéshúsé és a száraztésztáé 2,5, 
  • az alkoholmentes üdítőitaloké 2,3, 
  • a párizsié és a kolbászé pedig 1,5 százalékkal lett magasabb. 

A szeszes italok, dohányáruk 1,2 százalékkal kerültek többe, ezen belül a dohányáruk – jövedéki adójuk emelése következtében – 1,2 százalékkal drágultak. 

A szolgáltatásokért 0,5, ezen belül a postai szolgáltatásokért 8,7, a szerencsejátékokért 7 százalékkal kellett többet fizetni. A járműüzemanyagok ára 2,8 százalékkal  emelkedett. 

Örömhír viszont, hogy a szezon végi kiárusítások következtében a ruházkodási cikkek 2,2 százalékkal kevesebbe kerültek 2020 januárjában, mint egy hónappal korábban.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: