Már a hivatalos KSH-adatok szerint is robbant az infláció

2020.02.13. · gazdaság

Nem teljesült az inflációs cél, januárban 4,7 százalékkal nőttek az árak Magyarországon az előző év azonos időszakához képest.

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló (2001. évi LVIII.) törvény szerint a jegybank „elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. (...) Ennek megfelelően a Monetáris Tanács az inflációs cél mértékét a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett fogyasztói árindex 3 százalékos értékében határozza meg”, és legfeljebb ± 1 százalékos eltérést tart tolerálhatónak. Az MNB törekszik arra, hogy úgy alakítsa politikáját, hogy az infláció középtávon visszatérjen a kitűzött célértékhez.

A KSH csütörtökön tette közzé gyorstájékoztatását, amely szerint 2020. januárban a fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok, a szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben.

photo_camera Forrás: KSH

12 hónap alatt, 2019. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,9 százalékkal nőtt, ezen belül

  • a sertéshúsé 27,6,
  • a párizsié és a kolbászé 17,4,
  • az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 10,8,
  • a cukoré 8,4,
  • a házon kívüli étkezésé 7,2 százalékkal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,4, ezen belül a dohányáruké 11,3 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 3,6 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 10,3 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok 13,5 százalékkal drágultak.

1 hónap alatt, 2019. decemberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,9 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára átlagosan 2 százalékkal nőtt, ezen belül

  • az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 7,9,
  • a sertéshúsé és a száraztésztáé 2,5,
  • az alkoholmentes üdítőitaloké 2,3,
  • a párizsié és a kolbászé pedig 1,5 százalékkal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk 1,2 százalékkal kerültek többe, ezen belül a dohányáruk – jövedéki adójuk emelése következtében – 1,2 százalékkal drágultak.

A szolgáltatásokért 0,5, ezen belül a postai szolgáltatásokért 8,7, a szerencsejátékokért 7 százalékkal kellett többet fizetni. A járműüzemanyagok ára 2,8 százalékkal emelkedett.

Örömhír viszont, hogy a szezon végi kiárusítások következtében a ruházkodási cikkek 2,2 százalékkal kevesebbe kerültek 2020 januárjában, mint egy hónappal korábban.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás