Az örök élet még nem, de a minőségi öregkor már elérhető a sejtek genetikai újraprogramozásával

2019.10.25. · tudomány

Az öregedő társadalomban egyre szaporodnak az olyan betegségek, amelyek esetében a sejtek pusztulása, elöregedése a fő probléma – ilyen a szívinfarktus, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, az időskori elbutulás vagy az 1-es típusú cukorbetegség (T1D). A DNS-forradalom egyik célja ezért a magas életminőségű, hosszú és aktív időskor biztosítása, amihez olyan eszközök állnak már rendelkezésre, mint az őssejtterápiák, a sejtek genetikai újraprogramozása vagy az állatokban növesztett szervek felhasználása. Dinnyés András, a Szent István Egyetem Gábor Dénes-díjas kutatója, a Biotalentum Tudásfejlesztő Kft. alapítója erről is beszélt a Trip Hajón szeptemberben megrendezett Qubit Live #2-n, ahol a genetikai forradalom volt a központi téma.

A fentebb teljes egészében megtekinthető előadásból az is kiderül, hogy a számos sikeres eset ellenére mi akadályozza a klónozás terjedését, hogy mennyi időre van még szüksége az orvostudománynak a hatékony őssejtterápiák bevezetésére, és hogy mennyire kell komolyan venni az örök életet ígérő kutatásokat.

A konferenciáról írt beszámolónkat ide kattintva lehet elolvasni, a többi előadásról készült videókat pedig itt lehet megnézni:

link Forrás
link Forrás
link Forrás