Újabb átfogó elemzés állítja, hogy a mobiltelefonok minden bizonnyal nem okoznak rákot

2020.02.14. · tudomány

A mobiltelefonok megjelenése óta tartja magát az a népszerű elmélet, hogy a készülékek által kibocsátott sugárzás daganatokhoz, rákhoz vezethet – annak ellenére, hogy ezt még egy kutatásnak sem sikerült bizonyítania. A közegészségügyért is felelős amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) most közel kétszáz, 2008. január 1. és 2018. augusztus 1. megjelent tanulmány felülvizsgálata után jelentette ki, hogy továbbra sincs erre utaló bizonyíték.

A rádiófrekvenciás sugárzás (RFR) emberi egészségre gyakorolt negatív hatását több statisztika is cáfolja. Az elmúlt két évtizedben például csökkent az agydaganatok száma, miközben jelentősen bővült a mobiltelefon-használat. Az FDA statisztikák mellett 125 állatkísérletet és 70 embereken végzett kutatást is megvizsgált.

Az állatokon végzett RFR-kísérletek legnagyobb kihívása annak szimulálása, hogy milyen lokalizált sugárzásnak vannak kitéve a szövetek akkor, amikor az ember a füléhez emeli a telefont. Az ilyen kísérletekben ezért gyakran az állatok teljes testét sugárzás alá vetik, ami viszont nem tükrözi a valóságban előforduló helyzeteket. Ráadásul nehéz különválasztani a közvetlen sugárzás hatásait az RFR egyetlen bizonyított hatásától, a hőmérséklet emelkedésétől, valamint a kísérleti állatoknál megszokott stressz okozta hatásoktól.

Ezért az in vivo kutatások mellett epidemiológiai tanulmányokat is vizsgált az FDA, amelyek között szintén nem volt olyan, ami bizonyította volna az RFR általános romboló hatását az emberi szervezetre. A jelentésben megjegyzik, hogy néhány tanulmány ugyan felvetett lehetséges kapcsolatot a túlzott telefonhasználat és egyes tumorok között, de nincs egyértelmű és következetes minta, ami arra utalna, hogy az RFR rákot okoz. Az FDA konklúziója tehát a következő:

„az epidemológiai és a rák előfordulására vonatkozó elérhető adatok továbbra is alátámasztják az ügynökség megállapítását, miszerint a jelenlegi értékeken belül a mobiltelefonok sugárzásának nincs számszerűsíthető káros hatása az emberekre.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK