Először szedett áldozatot az új koronavírus Európában

2020.02.15. · tudomány

Meghalt egy kínai turista Franciaországban, miután elkapta az új típusú koronavírust. Ez az első eset, hogy Ázsián kívül szed áldozatot a fertőzés.

A 80 éves férfi Hupej tartományból jött, és január 16-án érkezett az országba, ahol január 25-én karanténban helyezték el – jelentette be Agnès Buzyn egészségügyi miniszter. 

Kínán kívül sem történt eddig sok haláleset, egy ember Japánban, egy másik Hongkongban, egy harmadik személy pedig a Fülöp-szigeteken vesztette életét. 

Kínában már több mint 1500 áldozata van a betegségben, a legtöbben Hupej tartományban haltak meg, ahonnan a vírus kiindult. A fertőzöttek száma az országban jelenleg 66492, Kínán kívül pedig 500 esetet jegyeztek fel, összesen 24 országban. 

Franciaországban tizenegy esetben erősítették meg a fertőzés tényét, hat embert kórházban kezelnek, köztük van a most elhunyt férfi lánya is, de ő a várakozások szerint fel fog gyógyulni.

Kínában fokozódik a helyzet

Magasan a legtöbb Kínán kívüli fertőzött, 251 fő Japánban van, de ennek oka, hogy a jokohamai kikötőben veszteglő karanténhajón tartózkodó 3700 ember közül már 221-en megfertőződtek. Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy repülőgépet küld a hajón ragadt amerikai állampolgárokért, és Ausztrália is ezen gondolkodik.  

Pekingben elrendelték, hogy mindenki térjen vissza a fővárosba, és 14 napra helyezze magát karanténba, vagy keresse fel valamelyik hivatalos elkülönítőt, mert különben megbüntetik. 

Egyiptomból pénteken jelentették az első afrikai fertőzést, az egészségügyi minisztérium csak annyit közölt, hogy külföldi az illető, de nem árulták el a nemzetiségét.

Kínában már hat egészségügyi dolgozó van a vírus áldozatai között. A helyi hatóságok csak nagy nehezen teremtik elő az orvosok és nővérek számára szükséges védőfelszereléseket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás