Párizsban segélyhívószámot indítottak a rettegett ágyi poloskákkal küzdő lakosoknak

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A francia kormány csütörtökön jelentette be új kampányát, amellyel igyekszik felvenni a harcot a Párizs otthonait és szálláshelyeit az utóbbi időben elárasztó ágyi poloskákkal. A kampány weboldalán részletezik a vérszívó rovarok inváziója elleni lépéseket, köztük azt is, hogy egy új segélyhívószámot hívhatnak a poloskaproblémával küzdő franciák.

Az ágyi poloskák (Cimex lectularius) az 1950-es években szinte teljesen eltűntek Franciaországból, de a lakhatásért felelős minisztérium szerint most visszatértek – ennek legfőbb okai között a turizmust és a rovarirtó szerekkel szembeni növekvő ellenálló-képességet jelölték meg. A poloskák száma a második világháború után azért csappant meg, mert erős rovarmérgeket, például DDT-t vetettek be ellenük, de az ilyen szerek tiltása után a rovarok egyre nagyobb számban kezdtek visszaszivárogni az ember környezetébe.

Az AFP szerint a poloskák irtása évente több milliárd dollárjába kerül a lakástulajdonosoknak és vállalkozásoknak, ráadásul egy 2016-os tanulmány szerint a legnépszerűbb irtószerekre egyre gyorsabban alakítanak ki rezisztanciát.

Az ágyi poloska (Cimex lectularius) fejének színezett elektronmikroszkópos képeForrás: Wikimedia Commons

A francia rovarirtók szerint 2018-ban (az utolsó évben, amelyről vannak adatok) összesen több mint 400 ezer címre hívták őket a 2,15 millió lakosú Párizsban – az irtást igénylő címek között szállodák, lakások és házak is találhatók. Ez az előző évhez képest több mint 30 százalékos emelkedést jelent.

Az ágyi poloskák még a 2020-as párizsi önkormányzati választás kampányában is megjelentek: a Macron-közeli egykori polgármesterjelölt, Benjamin Griveaux azt ígérte, hogy megválasztása esetén 100 nap alatt kiűzi a városból a poloskákat. A versenyből azóta egy szexbotrány miatt kiesett Griveaux egy nagy kártevőellenes brigád létrehozásáról álmodozott, amely ágyi poloskákra, patkányokra és csótányokra vadászott volna, az alacsony jövedelmű háztartások számára ingyenesen, míg másoknak a legalacsonyabb piaci áron dolgozva.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: