Megvan az első magyar koronavírusos beteg

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn Budapesten az MTI-nek.

Menczer Tamás szerint a Jokohama mellett karanténba helyezett Diamond Princess brit üdülőhajón dolgozó egyik magyar állampolgár az új típusú koronavírus- (2019-nCoV) tesztje lett pozitív.

A Diamond Princess utasai a számukra kijelölt sávban JokohamábanFotó: Atsushi Taketazu/The Yomiuri Shimbun

A kéthetes jokohamai karantén lejárta után hatóságok február 20-án kezdték meg a vírussal nem megfertőzött utasok elengedését, többségük február 22-ére elhagyta a hajót, de a személyzet jelentős része ott maradt. Köztük volt három magyar, egy zenész testvérpár és egy felszolgáló, egyikük koronavírus-tesztje lett pozitív. Őt elkülönítették, két-három napon belül átszállítják egy kórházba vagy egy megfigyelőközpontba. Elmondása szerint jól van - közölte Menczer.

Olaszországban a karanténnal érintett területen jelenleg nincs magyar állampolgár, de a kormány továbbra is azt javasolja a magyaroknak, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak az érintett régiókba. Magyarország egyelőre nem vezet be közúti vagy vasúti ellenőrzést Olaszország felé, a szomszédos országok sem tettek ilyet, de a hatóságok folyamatosan vizsgálják a helyzetet. 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: