Nem áll meg Olaszországban a koronavírus-járvány

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Alacsonytól mérsékeltig terjed az új koronavírus kockázata az Európai Unióban a vírus gyors olaszországi terjedése után – közölte február 23-án vasárnap az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

A vírus több Európán kívüli országban is jelen van, de valószínűsíthető, hogy a kontinensen már nem a Kínából érkező utazók terjesztik a kórokozót, jelentette ki Andrea Ammon, az ECDC igazgatója, aki szerint a következő napokban további megbetegedésekre számítanak nem csak Olaszországban, hanem az EU más országaiban is. A Stockholm melletti Solnában működő uniós intézmény hétfőn, február 24-én teszi közzé az újabba kockázatbecslését.

Olaszországban a hét végén jelentősen nőtt a fertőzések száma. A hatóságok több mint 150 esetről tudnak, a COVID-19 nevű vírusnak vasárnap estig 3 halálos áldozata volt.

Észak-Olaszország több tartományában rendőrök és katonák által biztosított karantént kellett felállítani vasárnap a koronavírus miatt. 

Karantént rendeltek el a Milánótól nem messze fekvő Casalpusterlengóben is február 23-ánFotó: MIGUEL MEDINA/AFP

Olaszország jelenleg a legfertőzöttebb európai ország. Több helyen már rendkívüli intézkedéseket hoztak, korlátozzák az emberek mozgását, a velencei karnevált is lefújták.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: