Kiderült, hogy vörös pandából himalájai és kínai faj is létezik

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolt vörös pandának nem egy, hanem két faja is létezik, állítják a Kínai Tudományos Akadémia Zoológiai Intézetének munkatársai a Science Advances folyóiratban február 26-án megjelent cikkükben

A ragadozók rendjének macskamedvefélék (Ailuridae) családjába tartozó, vörös panda vagy kis panda néven is ismert vörös macskamedvének eddig két alfaját tartotta nyilván a rendszertan.  

A Kelet-Himalájában élő Ailurus fulgens és a Dél-Kínában és a korábban Burmának nevezett Mianmar északi részén honos Ailurus styani most először elvégzett összehasonlító genetikai vizsgálata azt mutatta, hogy morfológiai és biogeográfiai különbségek mellett a két alfaj genetikailag is különbözik egymástól – olyannyira, hogy a két faj voltaképpen már régóta önállóan fejlődik. 

Himalájai vörös panda a dortmundi állatkertbenFotó: Guido Kirchner/dpa Picture-Alliance/AFP

A kutatók 65 himalájai és kínai vörös panda teljes genomját vizsgálva több meghatározó (Y-kromoszóma és mitokondriális) markert is különbözőnek találtak, így bizonyítottnak látják, hogy a vörös pandák filogenetikailag két fajhoz tartoznak. 

Balra a kínai, jobbra a himalájai vörös pandaForrás: Science Advances

Az eredmény azért is fontos, mert a veszélyeztetettség okán a példányokat mesterségesen is próbálják szaporítani a világ jelentősebb állatkertjeiben, így egyáltalán nem mindegy, hogy a párosítások során miképpen őrződik meg a két faj genetikai szinten is megnyilvánuló önállósága.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: