Ritka ragadozókat is elcsípett a Duna-Dráva Nemzeti Park vadkamerája

2020.03.04. · tudomány

Rejtőzködő életmódot folytató ragadozókról készült felvételeket tett közzé a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán szerdán.

Mint írják, Drávaszentes közelében a „kamerát sikerült egy olyan ösvényre helyeznünk, amelyet sok ragadozó faj használ”. A korábban említett vadmacska mellett így további ragadozófajokat sikerült megfigyelni.

A nemzeti park vadkamerája vörös rókát (Vulpes vulpes), európai borzot (Meles meles meles), nyusztot (Martes martes), vidrát (Lutra lutra) és aranysakált (Canis aureus) is lefotózott. 

A park szakemberei folytatják a megfigyelést, hogy kiderüljön, ezek a fajok vajon a szaporodási időszakban is arra járnak-e, hogy a későbbiekben esetleg kölykeikkel együtt is megfigyelhessék őket. 

Az aranysakál a 20. században szinte egész Európából, így Magyarországról is kipuszult, de a 2000-es években szépen visszatelepült, 2009-re az állománya elérte a 9000-et. Az európai vidra az egész kontinensen veszélyeztetett faj, de Magyarországon kiemelkedően sok él belőle. Itthon fokozottan védett fajnak számít, nem mellesleg 2020-ban az év emlőse.  

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás