Ingyenessé tette szótárait és egyetemi jegyzeteit a diákoknak az Akadémiai Kiadó

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A 36 szótárt tartalmazó szotar.net és a felsőoktatásban leginkább használt tankönyveket, jegyzeteket tartalmazó, hivatalosan Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás nevű online okoskönyvtár, a MeRSZ április 30-ig közel 2 millió diák számára válik könnyebben hozzáférhetővé – jelentette be március 24-én az Akadémiai Kiadó.

Közleményük szerint a hozzáféréssel a közoktatásban tanuló több mint 1,5 millió diáknak és a közel 300 ezer felsőoktatási intézményben pallérozódó hallgatónak kívánnak segíteni, valamint szüleiknek. 

A legtöbbet használt magyar egynyelvű szótárakat és a helyesírási szabályzatot április 30-áig bárki ingyenesen, regisztráció nélkül használhatja. 

Azok a hallgatók és oktatók, akiknek az intézménye tagja a magyar felsőoktatási, kutatási intézmények és közgyűjtemények eduID konföderációjának, továbbra is a megszokott platformokon használhatják a szolgáltatásokat. A MeRSZ esetében ezen a linken, a szotar.net esetében innen, a folyóiratoknál pedig erről az  oldalról férhetnek hozzá az előfizetett tartalmakhoz.

Forrás: Akadémiai Kiadó

Az Akadémiai Kiadó a járványhelyzet miatt azon egyetemi hallgatókra is gondolt, akiknek az intézménye nem biztosít távoli elérést, vagy valamilyen technikai nehézség miatt nem tudnak ezzel élni. Nekik mindössze regisztrálniuk kell, a MeRSZ-re  és a szotar.net-re, ahol a legördülő listából az intézményt kiválasztva automatikus hozzáférés kapható a művekhez. 

A kiadó saját kiadású folyóiratai teljes hozzáféréssel, regisztráció vagy külön belépés nélkül érhetők el a honlapjáról, március 23-ától pedig a Szaktárs portálon már regisztráció nélkül elérhető az Akadémiai Kiadó gondozásában 1950–1996 között (kisebb számban 1996 után) megjelent tudományos könyvek gyűjteménye is.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: