Kínában gigantikus internetes oktatási platformot szerveztek a vírus miatt otthon maradt 180 millió diáknak

2020.02.17. · tudomány

Kína létrehozott egy felhő alapú közös oktatási platformot, és elkezdte a tévében leadni az általános iskolás tananyagot, miután az ország 180 millió tanulója nem járhat iskolába az új koronavírus miatt.

Az új félév elvileg hétfőn kezdődött volna, de a megbetegedések miatt határozatlan időre elhalasztották az iskolakezdést. A hatóságok mindenkit arra biztatnak, hogy lehetőség szerint maradjon otthon, hogy ezzel is gátolják az országban eddig csaknem 1800 halálesetet és több mint 70 ezer megbetegedést okozó vírus terjedését. 

Hogy az állam hogyan képzeli el a távoktatást, a diák életkorától függ: az általános iskolai órákat az egyik állami tévécsatornán gondolták leadni, az internetes platformmal pedig a középiskolások alsós és felsős évfolyamait célozták meg, akik 12 tantárgyból vehetnek összesen 169 leckét az első héten. 

photo_camera Welcome back to school! Jang Jüjen általános iskolai tanár angolórát tart. Fotó: Yang Zhisen/XINHUA

A tananyag a nemzeti alaptanterven alapul, az anyagot pedig a tanárok frissítik, amikor szükséges.

photo_camera A Pekingi Egyetemen is megváltozott az órák hangulata. Huang Csienpin fizikai kémiát tanít a Classin nevű oktatási rendszer beiktatásával. Fotó: Shen Bohan/XINHUA

A projekt támogatásához a kormány besorozta az ország három legnagyobb internetszolgáltatóját – a China Mobile-t, a China Unicomot és a China Telecomot –, valamint a legnagyobb techcégeket, azaz a Huaweit, a Baidut és az Alibabát. A cégek 90 terabyte-os sávszélességet és hétezer szervert biztosítanak, hogy a platformot akár ötvenmillió diák használhassa egyszerre. Emellett hatszázezer tanár regisztrált az Alibaba Dingtalk nevű élővideós szolgáltatására, hogy online órákat tarthasson, bár ez sok tanulónál még elég döcögősen megy.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás