Amerikában megtiltották a légitársaságoknak, hogy kibújjanak a jegyárak visszatérítése alól

2020.04.05. · gazdaság

A koronavírus-járvány miatt a légitársaságok egyébként is nehéz gazdasági helyzetbe kerültek, de természetesen a járatok menetrendjét is érintette a különleges helyzet: számos járatot törölni kellett, a lemondások miatt pedig több járatot össze kellett vonni. Az Egyesült Államok közlekedési minisztériuma pénteken arra figyelmeztette az amerikai légitársaságokat, hogy amennyiben a koronavírus-járvány miatt törölnek járatokat, az utasoknak vissza kell fizetniük a jegy teljes árát.

Az elmúlt hetekben több légitársaság lehetővé tette az utasok számára, hogy a már leszervezett utazásaikat más dátumra tegyék át, vagy éppen a megvásárolt jegyeik árával megegyező értékű utalvány felhasználásával új utazást tervezzenek. Erre általában egy éves időkeretet biztosítanak a cégek, de ezt a Delta például pénteken két évre bővítette a márciusi, áprilisi vagy májusi járatokra jegyet vásárló utasok számára.

A közlekedési minisztérium most azt nyomatékosította a légitársaságok felé, hogy ha ők törölnek járatokat, akkor nem ajánlhatnak a jegyár teljes visszatérítése helyett más opciókat, például utalványokat vagy kedvezményeket – ez alól egyedül az jelent kivételt, ha az indulás napján belül egy korábbi vagy későbbi járatra teszik át az utasokat.

A chicagói O'Hare nemzetközi reptér 2020. április 2-án
photo_camera A chicagói O'Hare nemzetközi reptér 2020. április 2-án Fotó: SCOTT OLSON/AFP

A minisztérium azért kényszerült erre emlékeztetni a társaságokat, mert „egyre több panasz és érdeklődés érkezett jegytulajdonosoktól, köztük olyanoktól, akik nem visszatéríthető jegyet váltottak, akik arról számoltak be, hogy a törölt vagy jelentősen későbbi időpontra áttett járataik után megtagadták a jegy árának visszatérítését.” A vásárlók viszont nem elégedtek meg a voucher vagy kredit típusú engedményekkel, hiszen azokat belátható időn belül úgysem használhatnák fel.

„A légitársaságok kötelezettsége a repülőjegyek árának és bármilyen más, az utas által választott szolgáltatás értékének visszatérítésére akkor sem szűnik meg, amikor a járatok átrendeződéséről nem a légitársaságok tehetnek, tehát például kormányzati korlátozás esetén” – írta közleményében a minisztérium, amely emlékeztetett, hogy korábbi veszélyhelyzetek során, így a 2001. szeptember 11-ét követő időszakban vagy a Katrina hurrikán idején is éltek tömeges visszatérítésekkel, így egy közegészségügyi veszélyhelyzet sem jelenthet ez alól kivételt.

A szabály minden amerikai légitársaságra érvényes, illetve azokra a külföldi légitársaságokra is, amelyek indítanak járatokat az Egyesült Államokba.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás