Amerikában megtiltották a légitársaságoknak, hogy kibújjanak a jegyárak visszatérítése alól

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A koronavírus-járvány miatt a légitársaságok egyébként is nehéz gazdasági helyzetbe kerültek, de természetesen a járatok menetrendjét is érintette a különleges helyzet: számos járatot törölni kellett, a lemondások miatt pedig több járatot össze kellett vonni. Az Egyesült Államok közlekedési minisztériuma pénteken arra figyelmeztette az amerikai légitársaságokat, hogy amennyiben a koronavírus-járvány miatt törölnek járatokat, az utasoknak vissza kell fizetniük a jegy teljes árát.

Az elmúlt hetekben több légitársaság lehetővé tette az utasok számára, hogy a már leszervezett utazásaikat más dátumra tegyék át, vagy éppen a megvásárolt jegyeik árával megegyező értékű utalvány felhasználásával új utazást tervezzenek. Erre általában egy éves időkeretet biztosítanak a cégek, de ezt a Delta például pénteken két évre bővítette a márciusi, áprilisi vagy májusi járatokra jegyet vásárló utasok számára.

A közlekedési minisztérium most azt nyomatékosította a légitársaságok felé, hogy ha ők törölnek járatokat, akkor nem ajánlhatnak a jegyár teljes visszatérítése helyett más opciókat, például utalványokat vagy kedvezményeket – ez alól egyedül az jelent kivételt, ha az indulás napján belül egy korábbi vagy későbbi járatra teszik át az utasokat.

A chicagói O'Hare nemzetközi reptér 2020. április 2-ánFotó: SCOTT OLSON/AFP

A minisztérium azért kényszerült erre emlékeztetni a társaságokat, mert „egyre több panasz és érdeklődés érkezett jegytulajdonosoktól, köztük olyanoktól, akik nem visszatéríthető jegyet váltottak, akik arról számoltak be, hogy a törölt vagy jelentősen későbbi időpontra áttett járataik után megtagadták a jegy árának visszatérítését.” A vásárlók viszont nem elégedtek meg a voucher vagy kredit típusú engedményekkel, hiszen azokat belátható időn belül úgysem használhatnák fel.

„A légitársaságok kötelezettsége a repülőjegyek árának és bármilyen más, az utas által választott szolgáltatás értékének visszatérítésére akkor sem szűnik meg, amikor a járatok átrendeződéséről nem a légitársaságok tehetnek, tehát például kormányzati korlátozás esetén” – írta közleményében a minisztérium, amely emlékeztetett, hogy korábbi veszélyhelyzetek során, így a 2001. szeptember 11-ét követő időszakban vagy a Katrina hurrikán idején is éltek tömeges visszatérítésekkel, így egy közegészségügyi veszélyhelyzet sem jelenthet ez alól kivételt.

A szabály minden amerikai légitársaságra érvényes, illetve azokra a külföldi légitársaságokra is, amelyek indítanak járatokat az Egyesült Államokba.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: