Tömeg-lélegeztetőgépet fejlesztenek az Óbudai Egyetem kutatói

2020.04.06. · TECH

Különleges berendezés megvalósításának ötlete született meg az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában (EKIK), valamint Neumann János Informatikai Karán. A kutatók most megfeszített tempóban dolgoznak egy olyan tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésén, amely egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet, akár tábori körülmények között is.

Az EKIK BioTech Kutatóközpontja és a Bejczy Antal iRobottechnikai Központja által kezdeményezett, nonprofit MassVentil Project nevű kutatás-fejlesztési projekthez március eleje óta egyre több hazai és külföldi kutató, hallgató és ipari szereplő csatlakozik. A kutatók a járvány rohamos terjedése miatt versenyt futnak az idővel – olvasható az egyetem hétfőn kiadott közleményében. Az ötletgazdák rendkívül fontosnak tartják, hogy minél több fejlesztőmérnök és szakember csatlakozzon, és ezáltal gyorsabban haladjanak a projekt megvalósítása felé. A fejlesztést már kormányzati szinten is számon tartják, legalábbis Bódis József, felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár videókonferencián egyeztetett a kutatócsoport tagjaival április 1-jén.

A koronavírus-járvány terjedésével párhuzamosan az országok felvásárolták a lélegeztetőgépeket, és mindenhonnan egyre sürgetik az utánpótlást. Az olasz tapasztalatok alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az életmentésben az egyik legnagyobb problémát a lélegeztetőgépek száma jelenti, illetve az, hogy a jelenleg használatos berendezések egyszerre csak egy embert képesek ellátni. Kozlovszky Miklós, a Neumann János Informatikai Kar habilitált egyetemi docense és dékánja, valamint az EKIK BioTech Kutatóközpontjának vezetője 2020 márciusának legelején, még a világjárvánnyá nyilvánítás előtt álmodott meg egy olyan lélegeztető berendezést, amelynek egyik legfőbb jellemzője, hogy nem szükséges minden pácienshez dedikált gép, azaz egy berendezéssel több pácienst lélegeztetéséről lehet gondoskodni.  

Az Óbudai Egyetemen többen csatlakoztak Kozlovszky kezdeményezéséhez, elsősorban a Neumann Informatikai Kar és a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ kutatói, név szerint: Haidegger Tamás, Galambos Péter, Takács Bence és Garamvölgyi Tivadar. 

link Forrás

A projekt résztvevőinek elsődleges célja egy moduláris tömeglélegeztető rendszer működő prototípusának kifejlesztése, amely nemcsak azzal fejti ki áldásos hatását, hogy általa több beteg életét lehet megmenteni, hanem az egészségügyi dolgozók védelmével is. A tömeges lélegeztetés hangsúlyos tényezője ugyanis, hogy a kilélegzett fertőző levegőt a berendezés elvezeti a közös légtérből (és szűri is), ezzel lényegesen csökkenti az ápolószemélyzet megfertőződésének kockázatát. 

További óriási előnyt jelenthet, hogy a berendezés a tervek szerint ad-hoc jelleggel telepíthető kórházon kívüli környezetben, kórházi infrastruktúra nélkül is.

Házi porszívóval működött az első prototípus

Március 16-án a maroknyi, lelkes kutatókból álló csoport tagjai megépítették az első gépet, amelyen a koncepciót szemléltették. Motorként ekkor még egy házi porszívó szolgált. Időközben napról napra több egyetem hallgatója csatlakozott (többek közt a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszogálati Karáról, valamint Digitális Egészségtudományi Intézetéből, a Pécsi Tudományegyetemről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről és a Szegedi Tudományegyetemről).

Március 20-án megépült a következő verzió, amelynek gépházában már igazi motor működött, egyúttal szenzorokat is terveztek a rendszerbe. Március 22-én az SE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika orvosai is bekapcsolódtak a fejlesztésbe. Két nappal később, március 24-én eljutottak odáig, hogy sikeresen működnek a páciens lélegeztetéshez fejlesztett szabályzók is.

A projekthez a mérnökök és kutatók mellett orvosok, közgazdászok, újságírók, fizikusok, matematikusok, jogászok, valamint egyre több hallgató is csatlakozik. A résztvevők közös vállalása szerint tudásuk legjavát, eredményeiket, minden, a tömeg-lélegeztetőgép megvalósítására szánt szellemi terméküket önkéntesként, ingyenesen bocsátják az azokat a gyakorlatban felhasználni kívánók rendelkezésére. Közös munkájuk eredményét publikálják, és mindenki számára, aki a COVID-19 járvány megfékezésén fáradozik, térítésmentesen hozzáférhetővé teszik. 

Egyúttal kérik, hogy aki teheti, segítse a nemzetek feletti összefogást: programozókat, villamosmérnököket, makereket, designereket és tesztereket, médiaszakembereket keresnek, emellett többek közt olyan mérőműszerekre is szükségük van, amelyekkel megfelelően tudják dokumentálni a teszteket. A programhoz a MassVentil Project Facebook-oldalán keresztül lehet csatlakozni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás