Búvármaszkból készül az olasz, 3D-nyomtatással a lengyel filléres lélegeztetőgép

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Mindössze 40 eurós költséggel elkészíthető az az állítólag működőképes lélegeztetőgép, amelyet a 3D-nyomtatásra specializálódott krakkói Urbicum nevű cég mérnökei fejlesztettek ki – adta hírül a European Scientist című portál.

A VentilAid nevű készülék know-how-ját ingyenesen elérhetővé tették: olcsó és széles körben elérhető alkatrészekből összeállítható. A lengyel mérnökök szerint az eszköz béta verziója készen áll a kipróbálásra, míg a továbbfejlesztett prototípusa napokon belül elkészül. A krakkói fejlesztők jelenleg orvosok és az orvosi eszközök fejlesztésében jártas mérnök kollégáik segítségét várják.

A 3D-nyomtatással készült VentilAidForrás: VentilAid

Az olasz Decathlon áruházakban kapható buvármaszkból kreált sürgősségi lélegeztető maszkot a szintén 3D-nyomtatásra szakosodott Isinnova nevű, Bresciában (az olaszországi koronavírus-járvány egyik gócpontjában) székelő cég mérnökcsapata fejlesztette. 

A társaság, amely korábban már a nagy értékű lélegeztetőgépek létfontosságú alkatrészeinek újragyártásával is bekerült a hírekbe, egy snorkelezéshez használt maszkot tett klinikai életmentésre alkalmassá. Az Easy Covid 19 nevű elmés átalakítás részletei az alábbi videóban láthatók:  

A BBC kedden számolt be arról, hogy a porszívóiról és hajszárítóiról ismert neves feltaláló, Sir James Dyson vezetésével létrejött egy az Oxfordi Egyetem és a londoni King's College mérnökeit is sorai között tudó csapat. A brit mérnökök is olyan olcsó, de megbízhatóan működő lélegeztetőgépeken dolgoznak, amelynek a gyártásához nincs szükség bonyolult és időigényes ipari fejlesztésekre.  

Az alábbi Twitter-bejegyzés tanúsága szerint már közel járnak a megoldáshoz.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: