Több ezer maszkkal és arcvédő pajzzsal láttak már el kórházakat a magyar online közösségek

2020.04.04. · TECH

Az utóbbi napokban Magyarországon is óriási energiákkal indultak be az adományokon alapuló, online közösségi kezdeményezések, hogy 3D nyomtatás segítségével plexi arcvédő pajzsok és maszkok készülhessenek és nyújthassanak védelmet az arra leginkább rászorulóknak: a koronavírus elleni harc frontvonalában küzdő orvosoknak, mentősöknek, ápolóknak, patikusoknak, idősotthonok segítőinek.

Magyar leleményesség a koronavírus ellen

A Maszkot Mindenkinek! nevű Facebook-csoport életre hívója, Vincze Katalin egy 3D nyomtatásról szóló cikk elolvasása után döntött úgy, hogy egy helyre gyűjtve a lelkes önkénteseket ezt a technológiát használja arra, hogy felvegye a küzdelmet a koronavírussal. 

Egy 3D nyomtatással foglalkozó, egy fröccsöntő, egy munkaruházatot gyártó céggel és sok száz önkéntessel karöltve jelenleg azon munkálkodik, hogy kidolgozza az arcmaszkokba kerülő, lehető legbiztonságosabb szűrőt, hogy aztán elkezdődhessen a sorozatgyártás. Ha sikerül néhány napon belül legyártaniuk a prototípust, és végigmenniük a megfelelő engedélyeztetési folyamaton, utána azonnal megkezdődhet a maszkok készítése – mondta az eredetileg közgazdászként dolgozó Vincze Katalin a Qubitnek. 

A 3D-nyomtatott maszk megvalósulását elsősorban ez a két akadály hátráltathatja, ugyanis a finanszírozás közösségi alapon történik. A csoport felhívására reagálva már több százan jelezték, hogy rendelnének efféle maszkot, és adományoznának belőle a koronavírus-járvány frontvonalában küzdő kórházi dolgozóknak, rendőröknek, mentősöknek és bárkinek, akinek ez segítheti a munkáját. 

A csoportot szeretné elindítani a Hack The Crisis nevű, 48 órás online hackatonon is, amelyet április 3-a és 5-e között rendeznek meg, és célja, hogy magyar fejlesztők olyan megoldásokat dolgozzanak ki, amelyekkel támogathatják a koronavírus okozta nehéz helyzetben a kulcsfontosságú szakembereket, szervezeteket, oktatási intézményeket és egyéb közösségeket.

Néhány napja indult útjára a 3D nyomtatás a koronavírus ellen nevű Facebook-csoport is, amelynek már több mint kétezer tagja van  – ők szintén önkéntes alapon igyekeznek elsősorban plexi arcvédő pajzsokat gyártani, majd szállítani a rászoruló egészségügyi intézményeknek. A csoportban az ország területéről bárki ajánlhat fel alapanyagot – például a kifogyóban lévő plexianyagokat  – vagy 3D-nyomtatási, esetleg lézervágási munkálatokat, a kórházak és egyéb egészségügyi szervezetek pedig immár szervezett formában jelezhetik igényeiket a csoport adminisztrátorai felé.

photo_camera Fotó: Facebook/3D nyomtatás a koronavírus ellen!/Duboczky Anna

A kezdeményezés elindítója, Bátyi Zoltán, aki eredetileg orvosi eszközök fröccsöntésével foglalkozik, a Qubitnek elmondta, hogy a múlt hét végéig mintegy 5500-6000 darab arcmaszkot sikerült legyártaniuk. Egyebek mellett a Bethesda Gyermekkórházba, a Semmelweis klinikákhoz és a Gödöllői mentőállomásra is került már efféle arcvédő pajzs.

A beszélgetés időpontjáig mintegy háromszáz egészségügyi intézmény jelezte, hogy igényt tart a maszkokra, de a csoport igyekszik a védőeszközöket az ország minden pontjára eljuttatni, és lehetőleg kiszolgálni az egészségügyben dolgozó mintegy 140 ezer embert. 

Múlt héten a 3D nyomtatókat gyártó CraftUnique nyomtatott ki és adományozott több száz arcvédő pajzsot például a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetének, a Magyarországi Sürgősségi Ellátásért és Mentésért Alapítványnak, és a jövőben juttatnak az arcvédőkből a szentgotthárdi, a répcelaki, a tamási és a kőbányai önkormányzatoknak is. A cégnek a pajzsokhoz a maker-mozgalom hazai fellegvárának számító Makerspace Budapest, valamint a fóti székhelyű Acryl World Kft. ajánlott fel speciális, áttetsző műanyagból (PETG) készült tartozékokat.

A járványkórházzá alakuló Budai Egészségközpontban ugyancsak hasonló arcvédő pajzsokat készítenek. Náluk az Országos Gerincgyógyászati Központ Kutatás-Fejlesztési részlegén belül működő In Silico Biomechanikai Labor munkatársai a Do3D Innovations nevű céggel együttműködve dolgozták ki a klinikai 3D nyomtatás technológiáját és tudományos alapjait.

Hackatonok élesben: 3D nyomtatás lélegeztetőgéphez és teszteléshez

A legújabb technológiákat használó közösségi és céges kezdeményezések nem csupán nálunk szaporodnak gombamódra – szinte az egész világ egy óriási hackatonná változott, hogy a koronavírus-járvány miatt leapadó egészségügyi készleteket valamilyen módon legalább ideiglenesen fel lehessen tölteni. Egészségügyi szakértők, orvosok, 3D nyomtatással foglalkozó szakértők és lelkes önkéntesek jönnek össze a digitális világ erre alkalmas bugyraiban, hogy orvosi kellékeket, hiányzó alkatrészeket, arcvédő maszkokat vagy éppen lélegeztetőgépeket építsenek, javítsanak vagy alakítsanak át olyan módon, hogy azok bevethetőek legyenek a COVID-19 ellen.

photo_camera Mario Milanesio olasz mérnök találmányával, a Decathlon típusú lélegeztetőmaszkkal. Fotó: MARCO BERTORELLO/AFP

Korábban a Qubit is hírt adott arról, milyen költséghatékonyan és kreatívan használható fel a 3D nyomtatás a jelenlegi válsághelyzetben. Például mindössze 40 eurós költséggel elkészíthető az a VentilAid nevű, állítólag működőképes lélegeztetőgép, amelyet a 3D nyomtatásra specializálódott krakkói Urbicum nevű cég mérnökei fejlesztettek ki. Az olasz Decathlon áruházakban kapható búvármaszkból kreált sürgősségi lélegeztető maszkot a szintén 3D nyomtatásra szakosodott Isinnova nevű, Bresciában (az olaszországi koronavírus-járvány egyik gócpontjában) székelő cég mérnökcsapata fejlesztette.

A kaliforniai Carbon nevű cég a Google anyacége, az Alphabet élettudományokkal foglalkozó vállalatával, a Verily-vel működött együtt, hogy 3D nyomtatással előállítható arcmaszkokat gyárthasson. Egy másik amerikai cég, az eredetileg 3D nyomtatókat értékesítő Formlabs a tulajdonában lévő 250 nyomtatót, amelyek korábban a saját termékei reklámozására szolgáló fogorvosi termékmintákat gyártottak, a vírus kimutatásához használt mintavételhez szükséges eszközök készítésére állította át. Mára már naponta mintegy százezret készít ezekből.

Ezen felül a Harvard és a Stanford egyetemek kutatói a Beth Israel Deaconess Medical Center és a Dél-floridai Egyetem szakértőivel karöltve a GitHub segítségével azon dolgoznak, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelettel (FDA) közösen elkészítsék a 3D nyomtatással gyártott mintavételi eszközök létrehozásához szükséges, általános irányelveket. Múlt héten tették közzé, hogy a projektbe bevont vállalatok – például a Formlabs, a Cabon, a Hewlett-Packard és az EnvisionTec – készen áll ezen eszközök gyártására, hogy mihamarabb hetente négymillióra ugorhasson fel az elkészített mintavételi kellékek száma. Ez lehetővé teheti, hogy az Egyesült Államokban is minél több potenciális fertőzöttet szűrjenek ki és gátat vessenek a járvány terjedésének.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás