Oxfam: Félmilliárddal nőhet a szegények száma a Földön

2020.04.09. · gazdaság

Több mint félmilliárddal nőhet a szegény emberek száma a Földön, hacsak nem történnek sürgősen intézkedések a rászoruló országok megsegítése érdekében a COVID-19-világjárvány miatt máris kialakult gazdasági válságban – figyelmeztetett csütörtökön a világ 19 független jótékonysági szervezetét tömörítő, 1942-ben alapított Oxfam.

A londoni King’s College és az Ausztrál Nemzeti Egyetem közös kutatásán alapuló  jelentés bevezetőjében azt az elképesztő állítást teszik, hogy járvány utóhatásaként a világ 7,8 milliárdos népességének a fele elszegényedhet. 

Az ENSZ-egyetem (UNU-WIDER) által gondozott kutatás arra jutott, hogy 20 százalékos jövedelemcsökkenés esetén 548 millió ember kerülne a napi 5 és fél dolláros (1800 forintos) jövedelmi küszöb alá, ami a szegénység egyik Világbank által megfogalmazott definíciója. Az ENSZ korábbi előrejelzése szerint a válság hatására az afrikai munkahelyek fele megszűnhet.

A jövő héten sorra kerülő három fontos nemzetközi találkozó elé időzített jelentés szerint a szegénység elleni küzdelmet globálisan tíz évvel vetik vissza a koronavírus-járvány lassítása érdekében hozott korlátozó intézkedések. A már eleve sebezhető régiók – a szubszaharai Afrika, Észak-Afrika és a Közel-Kelet – pedig 30 évet fognak visszamenni az időben, ha nem történik valami. 

photo_camera Legyel apácák ételt osztanak a szegényeknek Fotó: Artur Widak/NurPhoto via AFP

Tervek a globális mentőakcióra

A jövő héten a világ vezető gazdaságait képviselő G20, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is virtuális találkozókat szervez, ahol megtanácskozzák azt a tervet, amely további adósságkönnyítést ajánlana fel a világ legszegényebb országainak. A döntéshozóknak arról is határozniuk kell, hogy növeljék-e a valutaalap által elérhető forrásokat a különleges lehívási jogok, azaz az SDR – egyfajta nemzetközi valuta az IMF számára – életbe léptetésével.

Az ENSZ egyébként 2,5 billió, azaz 2500 milliárd dolláros segélycsomagot tart szükségesnek a fejlődő országok támogatására a válságban.

Az Oxfam is vészhelyzeti segélycsomagot sürget, hogy a szegény országok készpénzzel láthassák el a sebezhető kisvállalkozásokat és azokat az embereket, akik elvesztették jövedelmüket. A jótékonysági szervezet szerint a pénzt többféle intézkedéssel kellene előteremteni, például azonnal le kell állítani a fejlődő országok egybillió dolláros adósságának törlesztését, emellett egybillió dollárnyi SDR-t kellene kibocsátani.

A korábbi, 500 milliárd dollárnyi SDR létrehozásáról szóló javaslatot az Egyesült Államok azon az alapon blokkolja, hogy a támogatásból Iránnak is jutna. A jövő heti tárgyalásokon szóba kerül majd egy jóval korlátozottabb adósságmentesítő csomag is, amely nem vonatkozna a magánhitelezőknek való törlesztésre.

José María Vera, az Oxfam ideiglenes nemzetközi ügyvezetője arra figyelmeztetett, hogy bár a gazdaság kiesését mindenki megérzi, a fejlődő országokban mélyszegénységben élő emberek, akiknek már eddig is gondot okozott a napi megélhetés, a védőhálók szinte teljes hiányában hullanak a semmibe. Míg az amerikaihoz és a brithez hasonló erős gazdaságok nagy volumenű gazdasági ösztönző csomagokkal támogatják a cégeket és a dolgozókat, addig a legtöbb fejlődő országnak ehhez nincs meg a pénzügyi háttere, „így azonnali készpénzinjekcióra van szükség” – fogalmazott. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás