Megfertőződtek koronavírussal a londoni nővérek, akik jobb híján zacskót húztak védőfelszerelés helyett

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Három londoni nővér márciusban megosztotta, hogy saját kezűleg kellett védőfelszerelést eszkábálniuk: a fejükre és a lábukra is műanyag szemeteszsákból készítettek védőréteget. Most – akárcsak sok más társuk az egészségügyi ellátó rendszerekben – COVID-19-betegségben szenvednek.

A nyugat-londoni Northwick Park Hospitalban dolgozó nővérek márciusi posztjukban arra kérték a brit kormányt, hogy lássa el őket megfelelő védőfelszereléssel. Amint a Telegraph csütörtökön hírül adta, mostanra mindhárman megfertőződtek az új koronavírussal.

A Northwick Park kórház az elsők között jelentett kritikus helyzetet márciusban, miután a COVID-19-betegek elárasztották az osztályokat, a frontvonalban szolgálatot teljesítő kollégáik közül pedig – megfelelő védőfelszerelés híján – addigra sokan megfertőződtek az új típusú koronavírussal.

A kórház egy vezető beosztású munkatársa azt mondta, hogy az egyik osztályon olyan nagy volt az ínség, hogy a dolgozók több mint 50 százaléka elkapta a vírust, köztük a főnővér és az osztályvezető is.

Szerdán a brit egészségügyi minisztérium bejelentése szerint 938 ember vesztette életét COVID-19-betegségben az Egyesült Királyságban. A szerdai brit halálozási szám rosszabb, mint amit Olaszország eddigi leghalálosabb járványnapján, március 27-én mértek: akkor 919-en haltak meg, de Spanyolországban is „csak” 961 COVID-19 miatti halálesetet regisztráltak április 2-án.

Eddig csaknem nyolcezren vesztették életüket a járványban az Egyesült Királyságban, és van, aki szerint ez is csak alulbecslése a valós helyzetnek. Ahogy más országokban, ott is sokan fertőződnek meg az egészségügyi dolgozók közül: Matt Hancock egészségügyi miniszter a hét elején azt mondta, hogy a kórházi orvosok 5,7 százaléka vett ki betegszabadságot COVID-19 miatt, az Orvosok Királyi Kollégiumának felmérése viszont arra jutott, hogy a valós arány 14,6 százalék, és a járvány frontvonalában szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozók közül valójában több mint 2500-an betegedtek meg.

A brit kormány minderre úgy reagált, hogy máris elegendő védőöltözéket osztottak ki a frontvonalban tevékenykedő egészségügyi dolgozóknak. Egy forró vonalat is indítottak, ahol az egészségügyiek új felszerelést rendelhetnek.

Az Egyesült Királyságban most Dominic Raab külügyminiszter a járvány legfőbb felelőse az után, hogy Boris Johnson miniszterelnök három éjszakát töltött az intenzív osztályon, miután a múlt héten koronavírussal diagnosztizálták. Johnson állapota a hírek szerint javul, és már képes felülni az ágyban. 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: