Kína 1290 további halálesetet ismert el Vuhanban

2020.04.17. · tudomány

Kína hivatalosan növelte az új típusú koronavírus miatt Vuhanban elhalálozott emberek számát. A kínai vezetés 1290 új halottat talált a nagyvárosban, ahol elsőként bukkant fel a SARS-CoV-2 tavaly decemberben. Ezzel a kínai halálozások száma 4636-ra kúszott, a nagy többség Hupej tartományban hunyt el. 

A kínai jelentés, amelyről Xinhua állami hírügynökség adott hírt, többféleképpen indokolja a halálesetek számának különös növekedését: az egyik magyarázat szerint sokan otthon haltak meg anélkül, hogy orvossal találkoztak volna, vagy tesztelték volna őket koronavírusra, mert a kórházak a járvány csúcspontján megteltek.

A második magyarázat azzal indokol, hogy az egészségügyi dolgozók és intézmények leterheltsége miatt az adminisztráció sokszor késett, vagy hiányos maradt. Harmadszor, a COVID-19-páciensek kezelésére kijelölt kórházak tartományi és kerületi igazgatás alá kerültek, így nem ment elég simán az adatszolgáltatás a központi járványkezelős rendszernek.

Néhány napja New Yorkban is hasonló revízió történt a halottak számát illetően, és kiderült, hogy 3700 ember halt meg otthon az elmúlt hetekben, anélkül, hogy tesztelték volna. 

Kínával kapcsolatban azért nagyobb hír ez, mert márciusban és áprilisban egyre többen kezdtek el kételkedni abban, hogy Kína valós számokat közölt-e a világgal a veszteségeiről. Különösen az növelte a gyanút, hogy a hupeji és vuhani korlátozások feloldása után elképesztő tömegek jelentek meg, hogy végső tisztességben részesíthessék halottaikat. Lapértesülések szerint volt olyan temetkezési vállalat, amelyhez ötezer urnát szállítottak a járvány után, ez csaknem kétszer annyi, mint a hivatalosan elismert halálos áldozatok száma.

Nemcsak a közösségi oldalak nyilvánossága, hanem Donald Trump amerikai elnök és az ameriki titkosszolgálatok is megkérdőjelezték a kínai adatok hitelességét.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás