Genfben is tesztelték a lakosságot, a fertőzöttek aránya nem éri el a 6 százalékot

2020.04.23. · tudomány

Április közepére mintegy 27 ezer ember volt érintett az aktuális világjárványban Genfben, vagyis a város lakosságának legalább az 5,5 százaléka megfertőződött a SARS-CoV-2 vírussal – közölték friss tanulmányuk eredményét a genfi egyetemi kórházak (HUG) kutatói. Vizsgálatukhoz a kutatók szerológiai tesztet használtak, amellyel a SARS-CoV-2 vírus ellen a szervezetben képződött antitestek jelenlétét vizsgálták. A hivatalos adatok szerint Svájc egészében összesen 28500 koronavírusos esetet regisztráltak a járvány kezdete óta.

A genfi kantonban április 6-án kezdték el a lakosság szerológiai tesztelését, a vizsgálatokat május végéig folytatják. A vizsgálatban részt vevőket véletlenszerűen választották ki, és a vérsavóelemzést a kiválasztott kísérleti alanyokon, valamint a családjaikon is elvégezték. Az első két vizsgálati kör eredményét részletező kutatók eddig 1103 felnőttet és gyermeket teszteltek. Az eredmények alapján feltételezhető, hogy a svájci kantonban az átfertőződöttség aránya meghaladta a lakosság 5 százalékát. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az adatok bizonytalanok. 

Tanulmányukat összefoglaló közleményükben a kutatók külön kitértek arra, hogy a vérben a fertőzés hatására megjelenő és szerológiai tesztekkel kimutatható immunglobulinok (IgG) nem jelentenek garanciát arra, hogy azok, akiknek a szervezetében megjelennek az antitestek, egyúttal védettek is lesznek az újrafertőződéssel szemben. Sem az esetlegesen fennálló védelem meglétéről, sem annak időtartamáról nem lehet a rendelkezésre álló információ alapján biztosat mondani. 

Minimális a szerológiai tesztelés, és ami van, annak az eredménye sem atombiztos

A bizonytalanságot jól jelzi, hogy a kaliforniai Stanford Egyetem hasonló vizsgálaton alapuló, múlt héten közölt eredményeit alig három nappal később internetes fórumokon és tudománynépszerűsítő magazinokban a kutatók kollégái szedték ízekre, mondván, mind a vizsgálati körülményekkel, mind az adatok értelmezésével lehettek gondok. 

A stanfordi kutatók 3330 felnőtt és gyermek adatai alapján egyébként hasonló mértékűre saccolták a kaliforniai Santa Clara megye lakosságának az átfertőződöttségét. A vérsavóvizsgálat eredményeként a kutatócsoport a 1,80-3,17 százalék vagy a 2,58-5,70 százalék tartományokba tette a húszból egyszer hibázó felmérésük eredményét. Ennek alapján úgy vélték, hogy a fertőzöttek valós száma a hivatalosan közölt adatok akár 50-80-szorosa is lehet. 

Mások szerint azonban a stanfordi vizsgálatnak komoly hiányosságai vannak. Az  ugyancsak a Stanfordon doktorált Balaji Srinivasan klinikai mikrobiológus szerint a kutatók rosszul értelmezték a statisztikai adatokat, és azzal is erősen torzították a végeredményt, hogy a szerológiai tesztek vizsgálatát célzó kutatáshoz a közösségi médiában toborozták a résztvevőket. Srinavasan szerint előfordulhat, hogy az így tesztelt 3330 ember nem képez az átlaglakosságot reprezentáló mintát, például mert a felhívásra eleve nagyobb arányban jelentkeztek olyanok, akik azt gondolják magukról, hogy volt esélyük megfertőződni. 

A statisztikai elemzés bizonytalanságait Srinavasan és mások még inkább aggasztónak találták. A kaliforniai teszt által produkált fals pozitív eredmények aránya laboratóriumi körülmények között az 1,2 százalékot is meghaladhatta, és a vizsgált emberek körében annyira kevésnek bizonyult a pozitív tesztek darabszáma, hogy Srinivasan szerint azoknak akár a négyötöde is lehetett fals pozitív. Svájcban egyelőre lényegesen kevesebb ember vérszérumát vizsgálták meg, és arra is van némi remény, hogy a kutatóknak a vizsgálati körülmények szerencsésebb megválasztásával és az adatok óvatosabb elemzésével helyesebb következtetéseket sikerült levonniuk.

Az aktuális fertőzöttség kimutatására nem alkalmas, de a fertőzés nyomán az azzal sikeresen megküzdők szervezetében termelődő antitesteket kimutató, specifikusan a COVID-19 betegségre fejlesztett szerológiai tesztekre nagy lenne az igény, az Egyesült Államokban a napokban többfélét is piacra dobnak

További nagy mintás kutatások is folynak szerológiai tesztekkel: az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) tízezer embert tesztel, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) pedig ötezer egészséges önkéntes antitesttesztelésére készül. A tesztek megbízhatóságát szakemberek többnyire 70 és 90 százalék közöttire becsülik. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás