Melissa Dell kapta idén a legjobb fiatal közgazdásznak járó Clark-emlékérmet

A múltbéli konfliktusok, gazdasági körülmények és intézmények hosszú távú társadalmi hatásait vizsgáló közgazdász, Melissa Dell kapta meg idén a John Bates Clark-emlékérmet. Az elismerést az Amerikai Közgazdasági Egyesület a legjelentősebb eredményeket elért, negyven év alatti tudósoknak ítéli oda. 2009 óta a tudományterület gyors fejlődése miatt évente, korábban kétévente osztották ki a díjat.

Az egyesület indoklása szerint Dell nagyban gazdagította az intézmények hétköznapi életre gyakorolt hatásáról szóló ismereteket, munkájával pedig új lendületet adott a politikai közgazdaságtan egész területének. Kutatásaiban eddig főleg Latin-Amerikára és Délkelet-Ázsiára koncentrált, többek között arra, hogy milyen hatást gyakorolt Peru és Bolívia fejlődésére az 1500-tól egészen az 1800-as évekig tartó kényszermunka, leginkább a bányászat, egy másik kutatásában pedig a mexikói kormány drogellenes lépéseinek gazdasági hatásait vizsgálta. 

Dell legfőbb célja annak a megválaszolása, hogy a szegénység és a bizonytalanság miért kíséri végig ilyen hosszú időn keresztül a társadalmakat. Dell szerint kutatása azt is segíthet megérteni, hogy mi miért történik majd, amikor a világ megpróbál kilábalni a koronavírus okozta gazdasági sokkból. Az alábbi, tavaly decemberi videón a kutató egy harvardi előadása látható:

A 2018-as kitüntetettről, az egyenlőtlenségeket kutató Parag Pathakról ebben a cikkben írtunk bővebben.

A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük – szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint 100 tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén. Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér.
Támogasd a Qubit fennmaradását!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: