Melissa Dell kapta idén a legjobb fiatal közgazdásznak járó Clark-emlékérmet

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A múltbéli konfliktusok, gazdasági körülmények és intézmények hosszú távú társadalmi hatásait vizsgáló közgazdász, Melissa Dell kapta meg idén a John Bates Clark-emlékérmet. Az elismerést az Amerikai Közgazdasági Egyesület a legjelentősebb eredményeket elért, negyven év alatti tudósoknak ítéli oda. 2009 óta a tudományterület gyors fejlődése miatt évente, korábban kétévente osztották ki a díjat.

Az egyesület indoklása szerint Dell nagyban gazdagította az intézmények hétköznapi életre gyakorolt hatásáról szóló ismereteket, munkájával pedig új lendületet adott a politikai közgazdaságtan egész területének. Kutatásaiban eddig főleg Latin-Amerikára és Délkelet-Ázsiára koncentrált, többek között arra, hogy milyen hatást gyakorolt Peru és Bolívia fejlődésére az 1500-tól egészen az 1800-as évekig tartó kényszermunka, leginkább a bányászat, egy másik kutatásában pedig a mexikói kormány drogellenes lépéseinek gazdasági hatásait vizsgálta. 

Dell legfőbb célja annak a megválaszolása, hogy a szegénység és a bizonytalanság miért kíséri végig ilyen hosszú időn keresztül a társadalmakat. Dell szerint kutatása azt is segíthet megérteni, hogy mi miért történik majd, amikor a világ megpróbál kilábalni a koronavírus okozta gazdasági sokkból. Az alábbi, tavaly decemberi videón a kutató egy harvardi előadása látható:

A 2018-as kitüntetettről, az egyenlőtlenségeket kutató Parag Pathakról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: