Ne dobd a szelektívbe a használt gumikesztyűt és maszkot!

Támogasd a tudomány népszerűsítését, segítsd a munkánkat!

A szelektív hulladékgyűjtés hasznos, és attól még nem lesz kevésbé hasznos, hogy épp járvány van – viszont a járvány miatt a legtöbb háztartásban a szokásosnál több arcmaszk és gumikesztyű fogy. Ezeket használat után nem szabad a műanyagszemétbe dobni, mert nem újrahasznosíthatók, és egyébként is terjeszthetik a betegséget, így veszélybe sodorják azokat, akik a szelektív szemetet szelektálják. 

Akkor sem jobb a helyzet, ha géppel válogatják át a szemetet: Tom Outbridge, egy több New York-i újrahasznosító üzemet ellátó cég ügyvezetője szerint a maszkok gumipántjai és a kesztyűk megakaszthatják a gépsorokat, és ebben az esetben szintén egy alkalmazottnak kell eltávolítania az akadályt. 

Veszélyes hulladéknak számít

A kesztyűket és maszkokat egyébként sem hasznosítanák újra: az előbbi túl vékony anyagból készül, így a nejlonzacskóhoz hasonlóan nem dolgozzák fel, az utóbbi pedig fertőző hulladékként kezelendő. A használt maszkok és kesztyűk az egész világon problémát jelentenek, a közterület-fenntartók Indiától Kaposvárig nagyon kérnek mindenkit, hogy biztonságos módon szabaduljanak meg a használt védőfelszereléstől.

A magyar szemétszállító cégek is arra kérik az ügyfeleiket, hogy a használt maszkokat a kommunális hulladékba dobják, illetve mielőtt elvinnék a szemetet, két napig pihentessék, majd dupla szemeteszsákba csomagolva dobják ki. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint a használt védőfelszerelések veszélyes hulladékként kezelendők, emellett szerintük a használt maszkokat érdemes kettévágni, mielőtt a fentebb leírtak szerint kidobná az ember, nehogy valaki újra fel tudja használni. Ez nem lenne példa nélküli: Indiában a járvány kitörésekor letartóztattak egy férfit, aki 25 ezer használt arcmaszkot akart piacra dobni.

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: