Ne dobd a szelektívbe a használt gumikesztyűt és maszkot!

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A szelektív hulladékgyűjtés hasznos, és attól még nem lesz kevésbé hasznos, hogy épp járvány van – viszont a járvány miatt a legtöbb háztartásban a szokásosnál több arcmaszk és gumikesztyű fogy. Ezeket használat után nem szabad a műanyagszemétbe dobni, mert nem újrahasznosíthatók, és egyébként is terjeszthetik a betegséget, így veszélybe sodorják azokat, akik a szelektív szemetet szelektálják. 

Akkor sem jobb a helyzet, ha géppel válogatják át a szemetet: Tom Outbridge, egy több New York-i újrahasznosító üzemet ellátó cég ügyvezetője szerint a maszkok gumipántjai és a kesztyűk megakaszthatják a gépsorokat, és ebben az esetben szintén egy alkalmazottnak kell eltávolítania az akadályt. 

Veszélyes hulladéknak számít

A kesztyűket és maszkokat egyébként sem hasznosítanák újra: az előbbi túl vékony anyagból készül, így a nejlonzacskóhoz hasonlóan nem dolgozzák fel, az utóbbi pedig fertőző hulladékként kezelendő. A használt maszkok és kesztyűk az egész világon problémát jelentenek, a közterület-fenntartók Indiától Kaposvárig nagyon kérnek mindenkit, hogy biztonságos módon szabaduljanak meg a használt védőfelszereléstől.

A magyar szemétszállító cégek is arra kérik az ügyfeleiket, hogy a használt maszkokat a kommunális hulladékba dobják, illetve mielőtt elvinnék a szemetet, két napig pihentessék, majd dupla szemeteszsákba csomagolva dobják ki. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint a használt védőfelszerelések veszélyes hulladékként kezelendők, emellett szerintük a használt maszkokat érdemes kettévágni, mielőtt a fentebb leírtak szerint kidobná az ember, nehogy valaki újra fel tudja használni. Ez nem lenne példa nélküli: Indiában a járvány kitörésekor letartóztattak egy férfit, aki 25 ezer használt arcmaszkot akart piacra dobni.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: