A kínai elnök köszönetet mondott Kim Dzsongunnak, és felajánlotta segítségét a járványban

2020.05.09. · majom

Üzenet küldött Kim Dzsongun észak-koreai diktátornak Hszi Csin-ping, Kína elnöke, felajánlva országa segítségét a koronavírus-járvány legyőzésében – adta hírül a Kínai Kommunista Párthoz közel álló Global Times. Hszi azt üzente Kimnek, hogy az Észak-Koreai igényeknek megfelelő segítséget nyújtja majd.

Egyben megköszönte, hogy Kim „gratulált Kína nehezen kivívott győzelméhez a COVID-19-járvány ellen”.

link Forrás

Eközben az észak-koreai járványhelyzetről továbbra sem tudni szinte semmit. A hivatalos tájékoztatás szerint Phenjan ragaszkodik hozzá, hogy Észak-Koreában nincsenek megbetegedések, közöhetően a szigorú korlátozó intézkedéseknek és a lezárt határoknak. Dél-koreai hírszerzők szerint azonban az erősen kétségbe vonható, mivel Észak-Korea szoros kapcsolatban van a szomszédos Kínával.

photo_camera A Phenjani Orvosi Egyetem hallgatói a koronavírus megelőzéséről tanulnak, állítólag. Fotó: KIM WON JIN/AFP

Egy márciusi dél-koreai lapértesülés szerint egy észak-koreai katonaorvosi jelentésben az szerepel, hogy januárban és februárban összesen 180 észak-koreai katona halálát tulajdonították a COVID-19 betegségnek, míg további 3700 katona karanténban tartózkodik. A jelentés a hírek szerint kisebb pánikot keltett a hadsereg vezetésében, és a tisztek elkezdték megtenni a szükséges óvintézkedéseket, legalábbis saját maguk számára.

photo_camera Hallgatók lázát mérik a Phenjani Orvosi Egyetemen április 22-én. Fotó: KIM WON JIN/AFP

Észak-Korea egészségügyi rendszere annyira roskatag és rosszul felszerelt, hogy ez önmagában nagy kockázatot jelent számára egy járvány elleni védekezésben.

 Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás