A kínai elnök köszönetet mondott Kim Dzsongunnak, és felajánlotta segítségét a járványban

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Üzenet küldött Kim Dzsongun észak-koreai diktátornak Hszi Csin-ping, Kína elnöke, felajánlva országa segítségét a koronavírus-járvány legyőzésében – adta hírül a Kínai Kommunista Párthoz közel álló Global Times. Hszi azt üzente Kimnek, hogy az Észak-Koreai igényeknek megfelelő segítséget nyújtja majd.

Egyben megköszönte, hogy Kim „gratulált Kína nehezen kivívott győzelméhez a COVID-19-járvány ellen”.

Eközben az észak-koreai járványhelyzetről továbbra sem tudni szinte semmit. A hivatalos tájékoztatás szerint Phenjan ragaszkodik hozzá, hogy Észak-Koreában nincsenek megbetegedések, közöhetően a szigorú korlátozó intézkedéseknek és a lezárt határoknak. Dél-koreai hírszerzők szerint azonban az erősen kétségbe vonható, mivel Észak-Korea szoros kapcsolatban van a szomszédos Kínával.

A Phenjani Orvosi Egyetem hallgatói a koronavírus megelőzéséről tanulnak, állítólag.Fotó: KIM WON JIN/AFP

Egy márciusi dél-koreai lapértesülés szerint egy észak-koreai katonaorvosi jelentésben az szerepel, hogy januárban és februárban összesen 180 észak-koreai katona halálát tulajdonították a COVID-19 betegségnek, míg további 3700 katona karanténban tartózkodik. A jelentés a hírek szerint kisebb pánikot keltett a hadsereg vezetésében, és a tisztek elkezdték megtenni a szükséges óvintézkedéseket, legalábbis saját maguk számára.

Hallgatók lázát mérik a Phenjani Orvosi Egyetemen április 22-én.Fotó: KIM WON JIN/AFP

Észak-Korea egészségügyi rendszere annyira roskatag és rosszul felszerelt, hogy ez önmagában nagy kockázatot jelent számára egy járvány elleni védekezésben.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

 Kapcsolódó cikkek a Qubiten: