A kínai elnök köszönetet mondott Kim Dzsongunnak, és felajánlotta segítségét a járványban

Támogasd a tudomány népszerűsítését, segítsd a munkánkat!

Üzenet küldött Kim Dzsongun észak-koreai diktátornak Hszi Csin-ping, Kína elnöke, felajánlva országa segítségét a koronavírus-járvány legyőzésében – adta hírül a Kínai Kommunista Párthoz közel álló Global Times. Hszi azt üzente Kimnek, hogy az Észak-Koreai igényeknek megfelelő segítséget nyújtja majd.

Egyben megköszönte, hogy Kim „gratulált Kína nehezen kivívott győzelméhez a COVID-19-járvány ellen”.

Eközben az észak-koreai járványhelyzetről továbbra sem tudni szinte semmit. A hivatalos tájékoztatás szerint Phenjan ragaszkodik hozzá, hogy Észak-Koreában nincsenek megbetegedések, közöhetően a szigorú korlátozó intézkedéseknek és a lezárt határoknak. Dél-koreai hírszerzők szerint azonban az erősen kétségbe vonható, mivel Észak-Korea szoros kapcsolatban van a szomszédos Kínával.

A Phenjani Orvosi Egyetem hallgatói a koronavírus megelőzéséről tanulnak, állítólag.Fotó: KIM WON JIN/AFP

Egy márciusi dél-koreai lapértesülés szerint egy észak-koreai katonaorvosi jelentésben az szerepel, hogy januárban és februárban összesen 180 észak-koreai katona halálát tulajdonították a COVID-19 betegségnek, míg további 3700 katona karanténban tartózkodik. A jelentés a hírek szerint kisebb pánikot keltett a hadsereg vezetésében, és a tisztek elkezdték megtenni a szükséges óvintézkedéseket, legalábbis saját maguk számára.

Hallgatók lázát mérik a Phenjani Orvosi Egyetemen április 22-én.Fotó: KIM WON JIN/AFP

Észak-Korea egészségügyi rendszere annyira roskatag és rosszul felszerelt, hogy ez önmagában nagy kockázatot jelent számára egy járvány elleni védekezésben.

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

 Kapcsolódó cikkek a Qubiten: