Miért tölt el Kína nyugtalansággal?

2020.05.20. · tudomány

A járvány miatt átmenetileg megszakadt az AGORA előadássorozata, amelyen a résztvevők eddig a szavak ereje, a tudomány és a vallás kérdéseit járták körbe, de az élet nem állt meg: a következő, csütörtöki beszélgetésen Kína kerül sorra. Az esemény házigazdája továbbra is a Nyitott Műhely, de a beszélgetést ezúttal online tartják meg.

„Kína nyugtalansággal tölt el” - írta Blaise Pascal francia filozófus a 17. században, a mostani beszélgetés pedig ennek a Kínával kapcsolatos, máig bujkáló bizonytalanságnak ered majd a nyomába. Francois Jullien francia filozófus-sinológus szerint az európai gondolkodástól a kínai esik a lehető legmesszebb – például a kínai kultúra szerinte nem ismer olyan európai szemmel alapfogalomnak tűnő dolgokat, mint az én, a lét, az isten vagy a szabadság.

Emberek egy másik glóbuszról

Leibniz szerint a kínaiak tulajdonképpen „emberek egy másik glóbuszról”, Pascal pedig úgy tartott ettől az európai szemmel idegen kultúrától, hogy jóformán semmit nem tudott róla. Leibniz és Pascal ideje óta azonban sokat változott a világ, Kína politikai, katonai, gazdasági és kulturális expanziója pedig a Föld csaknem minden országát érinti.

A kínai befolyás, kultúra, mentalitás és gondolkodás rejtelmeit, az ország hatékonyságának titkát Kis Andrea antropológus, Papp Richárd antropológus, Mohácsi András képzőművész és Tillmann J. A. filozófus próbálják majd megfejteni az AGORA kerekasztal-beszélgetésén. Az eseményhez bárki szabadon csatlakozhat május 21-én 18 órától ezen a linken, a rendezvény médiapartnere a Qubit.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás