Viking sírt talált a ház padlója alatt egy norvég pár

2020.05.30. · tudomány

Egy észak-norvégiai pár szigetelésre készülve felszedte a házuk padlóját. Legnagyobb meglepetésükre a padló alatt egy üveggyöngyöt, majd egy viking fejszefejet találtak. Régészek szerint a házuk egy ősi viking sír fölé épült.

A padlódeszkák felszedése után előbb a homokot távolították el, ami alatt köveket találtak, azok alatt pedig a kincseket néhány vasdarab kíséretében. A mit sem sejtő tulajdonosok először azt hitték, egy játékautó kerekét találták meg – mondta a Bodø város közelében élő pár egyik tagja, Mariann Kristiansen a norvég közszolgálati NRK-nak.

A házat a nő nagyapja építette 1914-ben, de a családban sosem volt szó arról, hogy a nagypapa furcsa dolgokat talált volna alapozás közben.

photo_camera Fotó: Nordland megye

A helyi kulturális örökségért is felelős Nordland megyei önkormányzatot képviselő régész, Martinus Hauglid a múlt héten felkereste a helyszínt, és arra következtetett, hogy egy vaskori vagy viking kori sírról lehet szó. A fejsze legalábbis az időszámítás szerinti 950 és 1050 közötti időszakból származik, a sötétkékbe játszó üveggyöngy pedig ugyancsak a késői viking korszakot idézi. Ez az az időszak, amikor Norvégia kezdett keresztény állammá szerveződni.

A gyöngyöt és a baltát már elküldték a Tromsøi Egyetemnek, a házat pedig további leletek után kutató régészek szállták meg egy időre, a nappaliból lényegében ásatási terület lett.

photo_camera Fotó: Nordland megye

Hauglid a maga részéről még sosem hallott olyanról, hogy valakinek a háza alatt találtak volna lelőhelyet, pedig már 30 éve van a szakmában. „A tulajdonosok nagyszerűen jártak el: ahogy gyanút fogtak, hogy valami nagyon régit találtak, azonnal jelentették a leletet. Szerintem jutalmat is fognak kapni, ahogy Norvégiában szokásos: ha valaki ősi leletet talál, az állam megjutalmazza.”

A norvég törvények szerint minden 1537 előtti kulturális emléket automatikusan megőriznek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás