Új-Zéland az első nagy ország a világon, amelyet teljesen vírusmentesnek nyilvánítottak

2020.06.08. · gazdaság

Új-Zéland hétfőn feloldja szinte az összes járványügyi korlátozást, miután az országot hivatalosan vírusmentessé nyilvánították. A négyfokozatú vészhelyzeti rendszerben magyar idő szerint június 8-án délután 2 órakor állnak át a legalacsonyabb, egyes fokozatra, miután Új-Zélandon február 28-óta először nincs aktív COVID-19 eset.

Jacinda Ardern miniszterelnök újságíróknak azt mondta, kis örömtáncot lejtett, amikor meghallotta a hírt. „Miközben már biztonságosabb, erősebb a pozíciónk, még mindig nincs könnyű visszaút a COVID előtti élethez. A közegészségügyi vészhelyzetben tanúsított elszántságunkat és koncentrációnkat most a gazdaságunk újjáépítésére fogjuk fordítani. Még nem végeztük el a munkát, de tagadhatatlanul mérföldkőhöz értünk. Úgyhogy hadd mondjak most egy egyszerű »Köszönöm, Új-Zélandot!«” – mondta Ardern. A miniszterelnök a következő adatokat ismertette:

  • az elmúlt 17 napban csaknem négyezer embert teszteltek, és a tesztek egytől egyig negatívak lettek.;
  • 12 napja senkit sem ápolnak kórházban COVID-19-cel;
  • 40 napja történt utoljára bizonyítottan közösségi terjedés Új-Zélandon;
  • az abban érintett vírusterjesztő is 22 napja túl van már a karanténon.
link Forrás

Csak a kéthetes karantén marad

Az új szabályok értelmében minden iskola és munkahely újra megnyit, az esküvőket és a temetéseket minden korlátozás nélkül meg lehet tartani, és ezentúl a tömegközlekedésben sem kell külön szabályokat betartani. A közösségi távolságtartás sem lesz kötelező, de továbbra is javasolják az embereknek, hogy legyenek tartózkodóbbak egymással.

Egy szabály maradt csak érvényben az új-zélandi állampolgárokra nézve: a külföldről hazaérkezőknek továbbra is 14 napos karantént írnak elő. Mindenkit, aki belép az országba, koronavírustesztnek vetnek alá.

Ardern azt is elmondta, hogy egész biztosan lesznek még fertőzöttek Új-Zélandon; „a fertőzés felszámolása ugyanis nem egyetlen időpillanaton, hanem a folyamatos erőfeszítéseken múlik”.

Az új-zélandi módszer

Új-Zélandon február 28-án bukkant fel az első koronavírusos eset, de a lezárásokat viszonylag későn, március 25-én vezették be, a négy fokozatú rendszernek egyből a legmagasabb, riasztási szintjét elrendelve. Bezárták az iskolákat és a vállalkozásokat, az embereket felszólították, hogy maradjanak otthon. A 4,9 millió lakosú országban összesen 1154 COVID-19 fertőzés és 22 halálesetet regisztráltak.

5 hét után, április végén hármas fokozatúra enyhítették az intézkedéseket, kinyithattak például az éttermek (bár csak elviteles rendszerben), és néhány nem létfontosságú termékeket árusító bolt is újranyithatott.

Május közepén következett a kettes fokozatú vészhelyzet bevezetése, miután a vírus közösségi terjedése továbbra sem volt érzékelhető. Nem mellesleg Új-Zéland volt az az ország, ahol a fő járványügyi szakértő, Ashley Bloomfield mögött nemhogy fölsorakozott a politika, de még valóságos kultusz is kialakult körülötte, különösen, amikor látszani kezdett, hogy a módszere működik.

Az egyes fokozatra való átállás hamarabb jött, mint tervezték, eredetileg június 22-én rendelték volna el, de miután 17 napig nem érkezett hír új fertőzöttről, előrehozták.

A új zélandi védekezés kulcsa az volt, hogy az országban nem csupán visszafogni próbálták a vírus terjedését, hanem kifejezetten fel akarták számolni, ezért a lehető legszigorúbb lezárásokat vezették be. Igaz, a Bloomberg szerint a cél érdekében a gazdaságukat is nagyobb veszélybe sodorták, mint más országok. A vártnál korábbi és szélesebb körű nyitás azonban lehetővé teszi, hogy a gazdaság hamarabb megkezdje a gyógyulást, mint más országokban.

A kilenc győztes

A New Zealand Herald cikkében további nyolc országot listáz, amelyek Új-Zélanddal együtt a vírust legyőzők „exkluzív klubjába” tartoznak: Montenegró, a Vatikán, a Seychelle-szigetek, Eritrea, Pápua Új-Guinea, Kelet-Timor, a Fidzsi-szigetek, valamint Saint Kitts és Nevis. Ezekben az országokban – amelyek között feltűnően sok az apró szigetország – a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint már nincsenek aktív esetek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás