A Tesla kobaltját nem gyerekmunkások bányásszák Kongóban

Támogasd a tudomány népszerűsítését, segítsd a munkánkat!

A Kongói Demokratikus Köztársaságban (KDK) kobaltbányákat birtokló svájci Glencore szállítja majd az alapanyagot az elektromos autókat gyártó Tesla sanghaji és berlini üzemeiben készülő lítiumionos akkumulátorokhoz – értesült a Financial Times (FT).

A lap iparági forrásai szerint az amerikai autógyártó és a svájci bányászati vállalat nemrégiben kötött szerződést évi 6 ezer tonna kobalt leszállításáról.

A modern akkumulátorgyártás meghatározó alapanyagának számító kobalt több mint 60 százaléka a KDK-ból származik. Az FT információi szerint az itteni bányák ötödében még mindig kézzel, és igen gyakran gyerekek végzik a kitermelést. 

Kobalttal játszó gyerek a kongói Lubumbashiban négy évvel ezelőttFotó: JUNIOR KANNAH/AFP

A Tesla június elején közzé tett friss üzleti jelentése kiemelte, hogy azért preferálja a KDK-ból származó alapanyag beszerzését, hogy ezzel is támogassa a világ egyik legszegényebb országának gazdaságát. A vállat kommunikációja szerint az innen beszerzett nyersanyagokat garantáltan nem gyerekmunkások termelik ki. 

Az elektromos autók gyártásához nélkülözhetetlen nyersanyagok terén az önellátásra törekvő Tesla szerint a Glencore egyike azoknak a globális bányavállalatoknak, amelyek rendelkeznek a felelős kitermelést garantáló Responsible Minerals Initiative minősítési rendszer – a kizsákmányolást, így a gyerekmunkát is kizáró – igazolásával. 

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: