A Tesla kobaltját nem gyerekmunkások bányásszák Kongóban

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A Kongói Demokratikus Köztársaságban (KDK) kobaltbányákat birtokló svájci Glencore szállítja majd az alapanyagot az elektromos autókat gyártó Tesla sanghaji és berlini üzemeiben készülő lítiumionos akkumulátorokhoz – értesült a Financial Times (FT).

A lap iparági forrásai szerint az amerikai autógyártó és a svájci bányászati vállalat nemrégiben kötött szerződést évi 6 ezer tonna kobalt leszállításáról.

A modern akkumulátorgyártás meghatározó alapanyagának számító kobalt több mint 60 százaléka a KDK-ból származik. Az FT információi szerint az itteni bányák ötödében még mindig kézzel, és igen gyakran gyerekek végzik a kitermelést. 

Kobalttal játszó gyerek a kongói Lubumbashiban négy évvel ezelőttFotó: JUNIOR KANNAH/AFP

A Tesla június elején közzé tett friss üzleti jelentése kiemelte, hogy azért preferálja a KDK-ból származó alapanyag beszerzését, hogy ezzel is támogassa a világ egyik legszegényebb országának gazdaságát. A vállat kommunikációja szerint az innen beszerzett nyersanyagokat garantáltan nem gyerekmunkások termelik ki. 

Az elektromos autók gyártásához nélkülözhetetlen nyersanyagok terén az önellátásra törekvő Tesla szerint a Glencore egyike azoknak a globális bányavállalatoknak, amelyek rendelkeznek a felelős kitermelést garantáló Responsible Minerals Initiative minősítési rendszer – a kizsákmányolást, így a gyerekmunkát is kizáró – igazolásával. 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: