Tartóztassatok le! – üzente Elon Musk a hatóságoknak, és újranyitotta gyárát

2020.05.12. · gazdaság

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója hétfőn megerősítette, hogy az állami és megyei tiltás ellenére újraindul a munka cége, az elektromos autókat gyártó Tesla kaliforniai gyárában. A fremonti gyár működését március 23-án állították le a koronavírus-járvány miatt.

Musk a Twitteren lényegében felszólította a hatóságokat, hogy tartóztatssák le, hozzátéve, hogy az összeszerelősoron lesz, ha valaki keresné, és ha valaki őrizetbe kell itt venni, az ő legyen.

link Forrás

Az állam törvényei szerint a közegészségügyi előírások ellenére intézett gyári újranyitás napi ezer dollár bírságot, illetve 90 nap elzárást vonhat maga után.

Hétfő reggel a tízezer embernek munkát adó üzem parkolója csaknem tele volt az NBC helyi kiadásának beszámolója szerint, és megrakott trailerek indultak el azokkal a Teslákkal, amiket még valószínűleg a bezárás előtt szereltek össze.

Az Alameda megyei közegészségügyi szerv úgy ítélte meg, hogy a Tesla nem létfontosságú terméket gyárt, ezért nem is nyithat meg karantén idején. A hatóság hétfőn figyelmeztette a céget, hogy megszegik a közegészségügyi rendet, és reményét fejezte ki, hogy a Tesla további kényszerítő intézkedések nélkül is aláveti magát az érvényes jogszabályoknak, legalábbis amíg a megye elfogadja a Kalifornia által előírt, üzemenként eltérő újraindítási tervet. A hatóság hétfő délután 5 óráig várta a Tesla tervét abban a reményben, hogy egyetértésre jutnak a vállalat képviselőivel a nyitás biztonságos módjával és időzítésével kapcsolatban.

Ugyanakkor úgy tűnik, semmilyen hatóság nem ment ki a Teslához betartatni a rendeleteket, erre egyébként a fremonti rendőség lenne jogosult, amely a megyei közegészségügyi vezető utasítására járhatna el. Egy megyei illetékes, a Fremontot képviselő Scott Haggerty azt mondta, hogy már hetek óta dolgozik azon, hogy a Teslát a közegészsgégügyi vezetőnek megfelelő módon nyithassák újra, és eddig úgy állt a dolog, hogy május 18-án újraindulhatott volna a gyár. Haggerty úgy sejti, hogy Musk nem akart tovább várni az alkatrészgyártással, hogy minél előbb megkezdődhessen az összeszerelés. Mint mondta, a Tesla a tervek szerint kesztyű és maszk viselése, illetve a társas elkülönülés szabályainak figyelembevételével tervezte az újranyitást, és bár kezdetben ellenkezett, a cég végül abban is belement, hogy a munkásokat szállító buszokra való felszállás előtt ellenőrizzék az alkalmazottak testhőmérsékletét. Haggerty megjegyezte, nagyon sok ember megélhetése függ attól, hogy a gyárat biztonságosan újranyissák.

A nyitás előtt két nappal a Tesla beperelte a megye egészségügyi részlegét, sőt Musk azt is kilátásba helyezte, hogy elköltözteti Kaliforniából a cég központját és üzemeit. „Őszintén, betelt a pohár. A Tesla most azonnal elköltözteti a székhelyét és jövőbeli programjait Texasba vagy Nevadába” – –írta Musk a Twitteren.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás


link Forrás
link Forrás
link Forrás