Pixeles fotókból generál élethű arcokat a Duke Egyetem mesterséges intelligenciája

2020.06.19. · TECH

Pár nappal az után, hogy a MyHeritage bemutatta a létező legjobb fényképjavító technológiaként hirdetett Photo Enhancer szolgáltatását, az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói előálltak egy olyan, mesterséges intelligencia (AI) vezérelte eszközzel, amely teljesen kivehetetlen, akár 16x16 pixeles arcképekből is HD minőségű, élethű fotókat tud varázsolni. A feljavított képeken látható arcok ugyan nem egyeznek száz százalékig a rossz minőségű fotók alanyaival, sőt egyes esetekben egészen más, nem létező emberek jelennek meg rajta, de így is jól mutatják, mire képes 2020-ban az AI.

Az egyetem közleménye szerint a korábbi fényképjavító AI-technikák legfeljebb 8-szoros minőségjavulást tudtak elérni, de az új módszerrel akár 64-szer jobb minőségű fotókat lehet generálni annak köszönhetően, hogy az AI a finomabb részleteket (ráncok, szempillák, stb.) „odaképzeli” az adott arcra.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez a technika nem való arra, hogy például biztonsági kamerák rossz minőségű felvételei alapján azonosítsanak személyeket, mivel a mesterséges intelligencia kreatív megoldásaival élethű, de a valóságban nem létező arcok jelennek meg a feljavított képeken.

photo_camera Forrás: Duke Egyetem

Míg a korábbi hasonló megoldások a rossz minőségű arcképek hiányzó részleteit úgy pótolták ki, hogy a rendszer által vizsgált valódi, éles fotók alapján az AI megpróbálta kitalálni, milyen textúrák illenek oda a legjobban, a Duke kutatói az egymással versengő neurális hálókat (GAN) vették igénybe. Ezzel a módszerrel a rendszer egy mesterségesen generált arcokból álló adatbázis átböngészése után próbálja megtalálni azt a képet, amely a leginkább hasonlít a pixeles fotóra.

A PULSE nevű rendszer úgy működik, hogy a két neurális háló ugyanazt az arcképadatbázist vizsgálja, és próbálja az ismert módszerrel kipótolni a hiányzó részleteket, és mivel a két hálózat által generált képek összehasonlításával folyamatosan finomhangolódik az arckép, a végeredmény sokkal nagyobb eséllyel hasonlít majd az eredeti, rossz minőségű fotó alanyára.

photo_camera A PULSE és a korábbi fényképjavító rendszerek összehasonlítása Forrás: Duke Egyetem

A Duke kutatói 40 embert kértek meg arra, hogy összesen 1440, a PULSE és öt másik fényképjavító rendszer által generált képet értékeljenek egy 1-től 5-ig terjedő skálán, és a PULSE nemcsak, hogy az első helyen végzett, de közel olyan élethűnek találták az általa generált képeket, mint az eredeti, jó minőségű fotókat.

A tanulmányt egyelőre preprint formában tették elérhetővé, míg a kódot a GitHubra töltötték fel.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás