Vírusvédő nyakláncot fejlesztett a NASA

A COVID-19 világjárvány elleni személyes védekezés legújabb eszközét alkották meg az amerikai űrhivatal, a NASA mérnökei.

A kaliforniai Jet Propulsion Lab honlapján közzétett, 3D-nyomtatással előállított PULSE fantázianevű önvédelmi eszköz egy olyan nyakláncként is hordható kütyü, amely rezgéssel figyelmezteti viselőjét, amennyiben kezeivel az arcához közelít.

A virulógusok, infektológusok és epidemiológusok ajánlásaiban a kezdetektől szerepel ugyanis az a kitétel, miszerint a SARS-CoV-2 vírus nem csupán cseppfertőzéssel terjedhet. A kórokozó a kezek közvetítésével a szájon, orron és szemen keresztül is bejuthat az emberi szervezetbe. 

A mobiltelefonok rezgőfunkciójához hasonló vibráló jelzést adó PULSE az ilyen önfertőzést nehezítheti meg, az alábbi videóban is látható módon. 

A NASA a legyártáshoz szükséges nyomtatási fájloktól a szükséges alkatrészek listáján át az összeszerelési útmutatóig mindent ingyenesen letölthetővé tett a GitHub-on. 

A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük – szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint 100 tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén. Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér.
Támogasd a Qubit fennmaradását!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: