Vírusvédő nyakláncot fejlesztett a NASA

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A COVID-19 világjárvány elleni személyes védekezés legújabb eszközét alkották meg az amerikai űrhivatal, a NASA mérnökei.

A kaliforniai Jet Propulsion Lab honlapján közzétett, 3D-nyomtatással előállított PULSE fantázianevű önvédelmi eszköz egy olyan nyakláncként is hordható kütyü, amely rezgéssel figyelmezteti viselőjét, amennyiben kezeivel az arcához közelít.

A virulógusok, infektológusok és epidemiológusok ajánlásaiban a kezdetektől szerepel ugyanis az a kitétel, miszerint a SARS-CoV-2 vírus nem csupán cseppfertőzéssel terjedhet. A kórokozó a kezek közvetítésével a szájon, orron és szemen keresztül is bejuthat az emberi szervezetbe. 

A mobiltelefonok rezgőfunkciójához hasonló vibráló jelzést adó PULSE az ilyen önfertőzést nehezítheti meg, az alábbi videóban is látható módon. 

A NASA a legyártáshoz szükséges nyomtatási fájloktól a szükséges alkatrészek listáján át az összeszerelési útmutatóig mindent ingyenesen letölthetővé tett a GitHub-on. 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: