Fogynak az erdők Európában

2020.07.07. · tudomány

Egyre nagyobb területeken vágják ki az erdőket Európában, egy friss kutatás szerint ez pedig az újratelepítések ellenére is veszélybe sodorhatja az Európai Unió 2050-re kitűzött klímacéljait, csökkenti a biodiverzitást és gyorsítja ez eróziót is.

A kutatók műholdfelvételek alapján vizsgálták, hogy hol és mekkora területeken termeltek ki fát, ez alapján 2016 és 2018 között Svédországban 2016 és 2018 között 29 százalékkal több fa fogyott, mint az elmúlt öt évben. Az Európai Unió területén ugyanezen időszak alatt 49 százalékkal nőtt a kitermelés, az északi országokon kívül a Baltikumban és az Ibériai-félszigeten vágtak ki lényegesen több fát, mint korábban.

A kutatás szerint az irtás következtében létrejött tisztások mérete 34 százalékkal nőtt a korábbiakhoz képest, ez pedig hosszú távon problémát jelenthet a vízgazdálkodásban is, ha pedig hasonló ütemben folytatódik a fakitermelés, az Európai Uniónak más területeken kell visszafognia az országok emisszióját, mert a csökkenő erdőfelület nem lesz képes annyi üvegházhatású gázt megkötni, mint amennyivel korábban számoltak.

Az igényt kell csökkenteni

Az eddigi becslések szerint az európai erdők a kibocsátás 10 százalékát képesek megkötni. Guido Ceccherini, a kutatás vezetője szerint az újratelepítések hatására ez az arány hosszú távon nagyjából változatlan marad, de ehhez ki kell várni, hogy megerősödjenek az újratelepített erdők, illetve újra kell gondolni az erdőgazdálkodási stratégiákat is.

A piaci igény mellett a kutatók két további okot tulajdonítanak az erdős területek csökkenésének: az európai erdők elöregedését és a természeti katasztrófák utáni kármentést, de ezek közül a fa iránti növekvő igényt tartják a meghatározónak. A kitermelés mellett a klímaváltozás is felelős az erdők drámai, gyors változásaiért: a meleg miatt a fák nehezebben tudnak fotoszintetizálni, ez pedig hátráltatja őket a növekedésben, az alacsonyabb és fiatalabb erdők pedig kevesebb szén-dioxidot tudnak megkötni. Tom Crowther, a Zürichi Egyetem klímakutatója szerint különösen aggasztó az északi erdők pusztítása, ezek ugyanis rengeteg szén-dioxidot kötnek meg, így a kivágásuk még nagyobb érvágás lehet a klímacélok számára.

link Forrás
link Forrás
link Forrás