Egyre fiatalabbak és alacsonyabbak a Föld erdői, és ez tovább fokozza a klímaváltozást

2020.06.01. · tudomány

A Föld szárazföldi területeinek körülbelül 30 százalékát erdők borítják, amelyeket nagyfokú biológiai sokféleség jellemez. A felmelegedés és a szén-dioxid-kibocsátás azonban az erdőket is átalakítja, a és futótüzek megszaporodása mellett a mértéktelen fakitermelés sem segít a helyzetükön.

Az amerikai energiaügyi minisztérium egyik kutatóközpontja és a birminghami erdőkutató intézet közös kutatásában műholdképeken vizsgálták a földhasználat változásait, majd az adatokat több mint 160 korábban megjelent tanulmány eredményeivel összevetve jutottak arra, hogy az ember okozta klímaváltozás is felelős az erdők jellemzőinek drámai, gyors változásaiért.

A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint a felmelegedés miatt a fák és a növények nehezebben tudnak fotoszintetizálni, és ez a növekedésben és a regenerációban is hátráltatja őket. Bár a szén-dioxid-szintek emelkedése elvben segíthetné, hogy egyes fák gyorsabban nőjenek, a légköri CO2-koncentráció megtermékenyítő hatása leginkább a fiatalabb erdőket érinti.

A világörökségi helyszínnek kikiáltott brandenburgi bükkerdő 2020 tavaszán
photo_camera A világörökségi helyszínnek kikiáltott brandenburgi bükkerdő 2020 tavaszán Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance via AFP

A különböző káros hatások együtt is járhatnak: a szárazság olyan stressz alá helyezheti a szétaprózódó erdőket, hogy azok könnyebben rovartámadások és különböző növénybetegségek áldozatául eshetnek.

A biológiailag sokféle, egészséges erdők három tényező megfelelő egyensúlyától függenek:

  • bővítés, vagyis az új facsemeték ültetéséről való gondoskodás;
  • növekedés, vagyis a biomassza mértékének emelkedése;
  • mortalitás, vagyis a fa szaporodóképességének elvesztése.

„Ez a tanulmány egyértelművé teszi, hogy a klímaváltozás felgyorsítja a fák mortalitását, egyre fiatalabb és alacsonyabb erdőket eredményezve. Ez azzal is jár, hogy csökken a szén-dioxid-tároló képességük, és felborul a biodiverzitásuk. Ez a folyamat valószínűleg nagy hatással lesz azokra a szolgáltatásokra, amit az erdők nyújtanak, például a klímaváltozás mérséklése terén” – mondta a kutatásban résztvevő Tom Pugh.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás