Mit tudtunk meg az elmúlt hónapban a koronavírusról, és mi az, amit nagyon szeretnénk megtudni?

2020.07.09. · tudomány

Közel egy hónapnyi kihagyás után újra itt a Karanténnapló, a Science Meetup koronavírus járvány alatti különkiadása. Az immáron hetedik epizódban Varga Máté genetikussal tekintjük át az elmúlt egy hónap fontosabb fejleményeit.

  • Kezdésnek beszélünk arról, hogy Máté az új koronavírussal kapcsolatos ismeretlenekről szóló cikkében miért azt az 5 témakört jelölte meg és melyeket tartja ezek közül a legfontosabbnak;
  • megnézzük, hogy mit árul el a H-UNCOVER kutatás végeredménye a hazai járványról, illetve azt is, hogy milyen konklúziókat vonhatunk le az innsbrucki egyetem által vizsgált Ischgl osztrák síközpont esetéből, ahol a szakemberek szerint már a lakosság 42 százaléka átesett a fertőzésen;
  • kitérünk a gyulladáscsökkentő dexametazonra, amely az első bizonyítottan életmentő gyógyszer az új koronavírus ellen és szóba kerülnek a Remdesivir antivirális gyógyszer, valamint a Moderna mRNS oltása körüli fejlemények is.
  • ezután ismertetünk egy, a PNAS tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt, amely azt vizsgálja, milyen vírus-genomban lévő faktorok miatt súlyosabbak egyes koronavírusok, mint mások.
  • végül megvitatjuk egy új olasz kutatók által közzétett, ellenőrzésen még nem átesett tanulmány alapján, lehetséges-e hogy már decemberben eljutott Olaszországba a vírus?

A teljes epizód itt tekinthető meg:

link Forrás