Visszavonta a külföldi diákokat hazaküldő rendeletét a Trump-kormányzat

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Miután július első hetében a Harvard Egyetem és a Massachusetts Institute of Technology (MIT – Massachusettsi Műszaki Egyetem) a bostoni szövetségi bíróságon perelte be a Trump-adminisztrációt, az amerikai kormány július 14-én visszavonta azt a rendeletet, amely szerint a külföldi diákoktól megtagadják a vízumot, ha az ősszel kezdődő félévben csak online kurzusokat vesznek fel. 

Az amerikai bevándorlási hivatal (ICE) rendelete szerint a külföldi egyetemistáknak vagy el kellett volna hagyniuk az Egyesült Államokat, vagy át kellett volna iratkozniuk egy személyes oktatást folytató egyetemere.

A Science beszámolója szerint a hazaküldés közel egymillió hallgatót érintett volna. 

Harvardi életkép július 8-ánFotó: ANIK RAHMAN/NurPhoto via AFP

Mint azt korábban megírtuk, az egyetemek szerint az intézkedéssel a Fehér Ház azt akarta elérni, hogy a felsőoktatási intézmények újranyissanak és beszüntessék azokat a védőintézkedéseket, amelyeket a koronavírus-fertőzés terjedésének megállítására vezettek be.  

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: