Visszavonta a külföldi diákokat hazaküldő rendeletét a Trump-kormányzat

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Miután július első hetében a Harvard Egyetem és a Massachusetts Institute of Technology (MIT – Massachusettsi Műszaki Egyetem) a bostoni szövetségi bíróságon perelte be a Trump-adminisztrációt, az amerikai kormány július 14-én visszavonta azt a rendeletet, amely szerint a külföldi diákoktól megtagadják a vízumot, ha az ősszel kezdődő félévben csak online kurzusokat vesznek fel. 

Az amerikai bevándorlási hivatal (ICE) rendelete szerint a külföldi egyetemistáknak vagy el kellett volna hagyniuk az Egyesült Államokat, vagy át kellett volna iratkozniuk egy személyes oktatást folytató egyetemere.

A Science beszámolója szerint a hazaküldés közel egymillió hallgatót érintett volna. 

Harvardi életkép július 8-ánFotó: ANIK RAHMAN/NurPhoto via AFP

Mint azt korábban megírtuk, az egyetemek szerint az intézkedéssel a Fehér Ház azt akarta elérni, hogy a felsőoktatási intézmények újranyissanak és beszüntessék azokat a védőintézkedéseket, amelyeket a koronavírus-fertőzés terjedésének megállítására vezettek be.  

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: