A Harvard és az MIT beperelte a Trump-adminisztrációt

2020.07.09. · tudomány

Szövetségi bíróságon perelte be a Harvard Egyetem és a Massachusetts Institute of Technology (MIT – Massachusettsi Műszaki Egyetem) a Trump-adminisztrációt szerdán. A rangos intézmények azt szeretnék elérni, hogy ne léptessék életbe azt a hétfőn közzé tett rendeletet, amelynek értelmében a külföldi főiskolai diákoktól megtagadják a vízumot, ha az ősszel kezdődő félévben csak online kurzusokat vesznek fel – tehát lényegében hazaküldik őket.

Egyetemi vezetők és a bevándorlók jogait védő szervezetek kegyetlennek és felelőtlennek nevezték az új rendeletet, több oktatási csoport fontolgatja, hogy beszáll a perbe. Maura Healey, Massachusetts főállamügyésze támogatását fejezte ki a harcba induló egyetemek felé, mondván, az állam több ezer külföldi diáknak ad otthont, és nem szeretné, ha ezeknek az embereknek a kitoloncolástól kellene rettegniük, vagy veszélyeztetniük kellene az egészségüket, hogy folytathassák tanulmányaikat. A Bevándorlási és Vámügyi Hatóság (ICE) direktívája „kegyetlen, törvénytelen, és meg is támadjuk, hogy megállítsuk” – mondta.

Nemcsak a diákok biztonságáról van természetesen szó, hanem pénzről is. A külföldi tanulók közül sokan teljes összegű ösztöndíjat fizetnek, így fontos bevételi forrásai az amerikai egyetemeknek. Távozásuk óriási pénzügyi csapás lenne az egyetemeknek, amelyek a járvány miatt eleve anyagi veszteségeket szenvedtek. A Michigani Állami Egyetemek Szövetsége szerint az államban tanuló 33 ezer külföldi diák 1,2 milliárd dollárral járult hozzá az állam gazdaságához 2018-ban.

Rekordszámú új fertőzött július 8-án

Az egyetemek szerint az intézkedés politikailag motivált, és káoszba taszítja a felsőoktatást. Szerintük a Fehér Ház ezzel azt akarja elérni, hogy a főiskolák és egyetemek újranyissanak, és beszüntessék azokat a védőintézkedéseket, amelyeket a koronavírus-fertőzés terjedésének megállítására vezettek be.

Az Egyesült Államok továbbra is a legtöbb COVID-19-fertőzést (3,159 millió) és koronavírusos halálesetet (135 ezer) regisztráló ország. A napi új esetek száma pedig sosem volt még olyan magas, mint szerdán: 61848 új fertőzöttet számoltak össze országszerte.

Miriam Feldblum, egy 450 magán és állami egyetemet képviselő, külföldi egyetemistákat támogató szervezet elnöke szerint arra akarják kényszeríteni a felsőoktatási intézményeket, hogy nyissák meg a kampuszokat, vagy legalábbis álljanak át a hibrid modellre. A Harvard ezzel szemben a következő tanévben kizárólag online oktatásban gondolkozik, más intézmények pedig vegyes modellt terveznek, az MIT például néhány személyes óra mellett nagyrészt távkurzusokat indítana. Az ICE intézkedését egyebek mellett a Kaliforniai Egyetem (Los Angeles), a Princeton és a Cornell Egyetem is kritizálta.

A két egyetemen összesen 9000 külföldi diáknak kellene elhagynia az Egyesült Államokat a rendelet miatt. A bíróságon az intézmények azt szeretnék elérni, hogy függesszék fel a rendelet végrehajtását, mert az szembemegy az államigazgatási eljárási törvénnyel. Az intézkedés országszerte több százezer embert érintene, nem csoda, hogy több oktatási, illetve iparági szervezet támogatja így vagy úgy a Harvard és az MIT céljait.

Ha nem tanulnak, nincs miért itt lenniük

Az ICE nem kommentálta az ügyet, de a Belbiztonsági Minisztérium helyettes államtitkára egy keddi interjúban védelmébe vette a hatóság rendeletét. Kenneth T. Cuccinelli szerint az ügynökség így is nagyobb rugalmasságot biztosít a külföldi hallgatóknak, mint a múltban, amikor legfeljebb egy online kurzust volt szabad felvenniük, hogy megkaphassák a vízumot. Most pedig éppen fordítva van: csak egy személyesen megtartott órát kell vállalniuk. „Ha nem tanulók, vagy 100 százalékig távoktatásban vesznek részt, nincs miért itt lenniük. Menjenek haza, és utána visszatérhetnek, amikor az iskola újra megnyit.”

A Harvard és az MIT szerint a kormány elismerte a világjárvány okozta rendkívüli helyzetet, amikor március 13-án felfüggesztette az F-1 tanulói vízumokra vonatkozó, személyes egyetemi jelenlétet előíró szabályt, és a rendelkezésben világossá tette, hogy ez addig így marad, amíg a veszélyhelyzet fennáll. A külföldi diákokról szóló mostani intézkedés nemcsak ennek mond ellent, hanem annak az óvatos újranyitási stratégiának is, amelyet számos egyetem követ.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás