Megtette első lépéseit a 18 méter magas japán óriásrobot

2020.07.30. · TECH

A jokohamai Gundam Factory januárban kezdte el a Japánban már az 1950-es évek óta népszerű, a tévé, a mozi, a mangák és a videojátékok világát is meghódító óriásrobot (más néven mecha), a Gundam építését. A 18 méteres robot a Tokiótól délre fekvő város kikötőjéből is jól látszik.

Bár a koronavírus-világjárvány miatt több építkezést fel kellett függeszteni, vagy el kellett halasztani az elmúlt hónapokban, a Gundam-projekt nem állt le, és jó úton halad az októberre tervezett bemutatója felé. Az építkezés különböző állásait Michael Overstreet Youtube-ra feltöltött videóin lehet megtekinteni.

A közelmúltban például megtették az első lépéseket a hatalmas állványzatról megközelíthető robottal, legalábbis az akkor még fej nélküli Gundam (amely azóta megkapta végső testrészét is) a videón fel és le mozgatja a lábait, és láthatóan a törzsét is tudja mozgatni.

link Forrás

A Popular Mechanincs cikke szerint a robot összesen 24 szabadságfokkal rendelkezik majd, ami azt jelenti, hogy gond nélkül képes lesz járni – legalábbis mechanikai értelemben, hiszen a körülbelül 25 tonnás súlya még beleszólhat a kifinomult mozgások koordinációjába.

A Gundam Factory japán Youtube-csatornáján a gyár életébe is bepillanthatnak az érdeklődők, és megnézhetik például, hogy hogyan készül a kétméteres kézfej, vagy meghallgathatja, hogy mit mond Narita Jun főtervező a gondos anyag- és motorválasztásról, amelynek köszönhetően nem lesz a robot a mostaninál is tízszer nehezebb.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás