Robotpappal terelnék Buddha útjára a fiatalokat Japánban

2019.08.14. · TECH

Különös módját választották a fiatalabb generációk megszólításának Japánban, egy 400 éves buddhista templomban: robotpapot állítottak szolgálatba, ami paptársai szerint egy népszerű bódhiszattva, vagyis megvilágosodott személy reinkarnációja.

A kiotói Kódaidzsi templomban azt beszélik, hogy Kannon, a japán buddhizmusban a végtelen irgalom és könyörületesség megtestesítője öltött robottestet. A törzsét, karjait és fejét is mozgatni képes robot az idei év eleje óta segíti a papok munkáját, de emberi kollégái már arról beszélnek, hogy az ő kezében van a buddhizmus kulcsa.

photo_camera Mindar, a kiotói robotpap Fotó: CHARLY TRIBALLEAU/AFP

„Ez a robot sosem fog meghalni, hanem folyamatosan frissíti magát és fejlődik. Ez a szép a robotokban, örökké és korlátlanul tárolja a tudást. A mesterséges intelligenciával reményeink szerint nő majd a bölcsessége, hogy segítse átlendíteni az embereket a legnagyobb problémáikon is. Az egész buddhizmust megváltoztatja” – mondta az AFP-nek Tensho Goto buddhista pap.

Millió dolláros prédikátor

A gendersemleges robotnak csak az arcától a mellkasáig tartó részét, valamint a kezeit fedték be az emberi bőrre hasonlító szilikonnal, testének többi szakasza láthatóan robotszerű: a koponyának megfelelő területe például vezetékekkel és villogó fényekkel van tele, bal szemében pedig apró videokamerát szereltek. Ima közben összeteszi a kezeit, hangszíne pedig az AFP riportja szerint nyugalmat áraszt.

Az egyébként Mindar névre keresztelt robotot az Oszakai Egyetem robotikaprofesszora, Hiroshi Ishiguro fejlesztette 1 millió dollárért, és programozása szerint zen tanításokat tartalmazó beszédeiben olyan témákat érint, mint a könyörület fontossága vagy a vágyak, a harag és az önzőség veszélyei. A robot a Szív szútrából olvas fel beszédeket japán nyelven, de azokat a turisták kedvéért angolul és japánul is feliratozzák a képernyőn.

Kínai és angol nyelven feliratozzák a japán beszédeket
photo_camera Kínai és angol nyelven feliratozzák a japán beszédeket Fotó: CHARLY TRIBALLEAU/AFP

„A fiatalok valószínűleg azt gondolják, hogy a templom egy olyan hely, ami temetésekre vagy házasságokra való. Nehéz azonosulniuk olyan régimódi papokkal, mint amilyen én vagyok, de remélhetőleg a robot betöltheti ezt a szerepet. Azt szeretnénk, ha az emberek ránéznének a robotra, és a buddhizmus lényegét látnák” – mondta Goto, aki nyomatékosította, hogy Mindar nem egy marketingtrükk, hanem egy olyan lény, aki valóban segíthet az embereknek leküzdeni a problémáikat. „A buddhizmus célja a szenvedés enyhítése. A modern társadalom újfajta stresszforrásokkal is jár, de ez a cél nem változott az elmúlt kétezer évben.”

A japánok szeretik, a nyugatiak Frankensteint és szentségtörést kiáltanak

A Kódaidzsi templom közösségének nagy része a beszámoló szerint üdvözli az újítást, de több, főleg külföldi látogató szerint a japánok a vallás szentségével játszadoznak. „A nyugatiakat zaklatja fel leginkább a robot. Ez akár a Biblia hatása is lehet, de volt, aki Frankenstein szörnyéhez hasonlította” – mondta Goto. Szerinte a japánok nem támasztanak előítéleteket a robotokkal szemben, mert olyan kultúrában nőttek fel, ami azt üzente, hogy a robotok a barátaink.

Tensho Goto imádkozik Mindar mellett a Kódaidzsi templomban
photo_camera Tensho Goto imádkozik Mindar mellett a Kódaidzsi templomban Fotó: CHARLY TRIBALLEAU/AFP

„A gépeknek nyilvánvalóan nincs lelkük. De a buddhista hit nem az istenhitről szól, hanem Buddha útjának követéséről, úgyhogy nem számít, hogy ezt egy gép, egy vasdarab vagy egy fa képviseli” – utasította vissza a szentségtörés vádját a pap.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás