Először sikerült klónozni a vadlovak utolsó élő alfaját

2020.09.08. · tudomány

2020. augusztus 6-án, Texasban megszületett az első Przsevalszkij-ló-klón, és ezzel új fejezet nyílt a vadlovak történetében. Az ázsiai vadlónak is nevezett állat (Equus ferus przewalskii) a házi ló legközelebbi vadon élő rokona, a vadló egyetlen máig élő alfaja, a legfrissebb adatok szerint kevesebb mint 200 vadon élő egyeddel – természetes, hogy a szakemberek igyekeznek minden lehetőséget megragadni a faj fenntartásáért.

A klónozáshoz szükséges genetikai anyagot a San Diegó-i állatkert Frozen Zoo programja szolgáltatta, amely egy negyven éve lefagyasztott mintát biztosított a kutatóknak. A csikót a veszélyeztetett fajok megmentése céljából alapvető fontosságú mintákat tároló Frozen Zoo alapítója, Kurt Benirschke után Kurtnek nevezték el.

link Forrás

„A csikó teljesen egészségesen, kifogástalan szervezettel született. Fejel és rugdos, amikor a területét védi, és tejet kér a szülőanyjától” – mondta Shawn Walker, a klónozást végző ViaGen Equine tudományos vezetője egy közleményben.

Kurtöt egy Kuporovic nevű, 1975-ben született brit csődörről klónozták, amit három évesen szállítottak San Diegóba. Az ő genetikai mintáját 1980-ban fagyasztották le, arra várva, hogy megszülessen a technológia, amely lehetővé teszi a klónozást. „A Frozen Zoo-ban több száz Przsevalszkij-ló sejtjeit tároljuk, így új lehetőségek nyílnak a faj fenntartásának tudományos kutatásai előtt.”

photo_camera Fotó: Instagram / ViaGen Equine

A Przsevalszkij-ló arról az orosz felfedezőről kapta a nevét, amely először jegyezte fel 1881-ben. A közép-ázsiai sztyeppéken egykor elterjedt faj populácói az 1960-as évekre Mongóliában is kipusztultak, a következő évtized fajfenntartási programjai pedig az 1990-es évekre értek be, amikor a visszatelepített lovak szaporodni kezdtek, így 2005-ben a vadon kihalt kategóriából újra a veszélyeztetettbe kerülhetett.

A visszatelepítés miatt azonban az összes vadon élő Przsevalszkij-ló ugyanannak a 12 egyednek a leszármazottja, a genetikai sokféleség így viszonylag alacsony. Kurttől erre a problémára várnak megoldást, ha majd elég idős lesz a szaporodáshoz.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás