3,2 gigapixeles gigászi képeket készít a világ legnagyobb felbontású digitális kamerája

2020.09.10. · TECH

Az amerikai SLAC Országos Gyorsítólaboratóriumának (SLAC National Accelerator Laboratory ) napokban elkészült digitális kamerája elkészítette a világ legnagyobb, egyetlen felvételből álló fotóit. A még építés alatt álló chilei Vera C. Rubin Obszervatórium teleszkópjához készített kamera felvételei egyenként 3200 megapixelesek – írja a Gizmodo.

A képek akkorák, hogy csak 378 darab 4K-s, ultrafelbontású tévéképernyőn lehetne teljes méretükben megmutatni részletgazdagságukat.

A 0,6 méteres gyújtótávolságú, 189 egyedi érzékelőből álló, a szabad szemmel láthatónál százmilliószor halványabb fényt is detektáló berendezés fókuszsíkját készítői a rendkívül részletgazdag pagodakarfiolról készített, alábbi felvétellel tesztelték.

Egy pagodakarfiol 3200 megapixeles portréjának butított verziója
photo_camera Egy pagodakarfiol 3200 megapixeles portréjának butított verziója Fotó: SLAC

A sosem volt nagyságú felbontású képek készítésére alkalmas eszközt azonban nem zöldségfotózásra, hanem arra használják majd a csillagászok és az asztrofizikusok a következő 10 évben, hogy minden éjszaka panorámaképeket készítsenek a déli égboltról.

A 3200 megapixeles kamera objektíve
photo_camera A 3200 megapixeles kamera részlete Fotó: Jacqueline Orrell/ SLAC National Accelerator Laboratory

A kamera építésének célja olyan nagy felbontású képek gyártása, amelyek révén a csillagászok közelebb kerülhetnek a sötét anyag és a sötét energia megfejtéséhez.

További képeket a SLAC honlapján lehet megtekinteni egy speciális képnézegetővel.

Az alábbi videóban pedig a szerelés fázisai tekinthetők meg:

link Forrás

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás