A koronavírus terjedését gátló orrspray-t fejlesztettek ausztrál kutatók

2020.10.01. · tudomány

A koronavírus-járvány elleni harc legfőbb frontja ugyan a vakcinafejlesztés, de a kutatók természetesen más módon is igyekeznek legyőzni a vírust. Az Ena Respiratory nevű ausztrál biotechnológiai cég például egy olyan orrspray-t fejlesztett, amely csírájában fojthatja el a koronavírus-fertőzést, meggátolva, hogy a vírusrészecskék mélyebben a légutakba juthassanak.

Míg a vakcinák által kiváltott immunválaszok során az adott kórokozókat célzó antitestek és T-sejtek keletkeznek, addig az orrpsray az ember veleszületett immunrendszerét aktivizálja, miután a hatóanyag találkozik az orrüregben található sejtekkel. Az INNA-051 nevű anyag hatására citokinek szabadulnak fel, és ez a folyamat segít megállítani a vírus sejten belüli replikálódását.

Az egyelőre tudományos lektorálás előtt álló tanulmányban a kutatók leírják, hogy vadászgörényeken már sikeresen tesztelték az anyagot. A COVID-19 modellezésében fontos állatokat négy csoportra osztották: három csoport különböző adagban kapott az INNA-051-ből, míg a negyedik csoportot placebóval látták el. Két adag beadása után a SARS-CoV-2 vírussal fertőzték meg a görényeket, majd 12 napon keresztül vizsgálták az orr- és garatmintáikat.

Öt nappal a fertőzést követően azt figyelték meg, hogy az INNA-051-gyel ellátott görényektől vett mintákban 96 százalékkal kevesebb volt a vírus örökítőanyagából (RNS), mint a placebóval ellátott állatok mintáiban. Ahhoz, hogy embereken is bevethető legyen a hatóanyag, még toxikológiai és klinikai vizsgálatok szükségesek.

A kutatásban részt vett légútifertőzés-szakértő, Roberto Solari a Guardiannek elmondta, az INNA-051 hatóanyagból készült orrspray heti néhány alkalommal való használata megelőzhetné a fertőződést a legveszélyeztetettebbek körében – például az időseknél, az egészségügyi dolgozóknál vagy a járványgócok területén élőknél. „Azt reméljük, hogy csökkentheti a tünetek hosszát és súlyosságát, így a járvány terjedését is” – mondta Solari.