Ötször annyi műanyagszemetet termel Amerika, mint korábban hitték

2020.11.05. · tudomány

Egy átlagos amerikai állampolgár egy év alatt nagyjából 130 kiló műanyagszemetet termel, ennek pedig csupán a 9 százalékát hasznosítják újra – olvasható egy nemrégiben megjelent tanulmányban. A szerzők ebben a Világbank 2016-os adatait elemezve arra jutottak, hogy ezzel az Egyesült Államok számít a világ harmadik legnagyobb műanyagszennyezőjének, miközben a legnagyobb műanyagelőállító továbbra is Kína maradt. Az egy főre jutó műanyagszennyezés az Egyesült Államokban a legmagasabb.

A korábbi gyakorlat szerint az Egyesült Államok fejlődő országokba szállította feldolgozásra a műanyagszemetét, ezt pedig általban nem számolták bele a szennyezésbe – de ettől még a gyakran helytelenül kezelt szemét Amerikából származott, hiába került esetleg máshol a vízbe vagy a kommunális hulladék közé. Nick Mallos konzervációbiológus szerint az Egyesült Államok az elmúlt harminc évben a szőnyeg alá söpörte a problémát: az országból exportált szemét mintegy ötödét szakszerűtlenül kezelték (és ez még egy optimista becslés).

A háromnegyede is rossz helyre kerülhet

Kína 2018-ban felfüggesztette az alacsony minőségű műanyagok átvételét, így az addig az országba áramló amerikai szemét jobb híján más délkelet-ázsiai országoknál kötött ki. A korábban Kínába szállított műanyaghulladékot Thaiföldön és Malajziában próbálták feldolgozni, ami a gyakorlatban gyakran annyit jelentett, hogy gödrökbe temették a műanyagot. A Times szerint az exportált műanyag 88 százaléka olyan országokhoz kerül, amelyeknél kifogásolható a feldolgozás minősége. Arról nem született konszenzus, hogy a feldolgozandó hulladék mekkora része kerülhet ki a környezetbe, de Ted Siegler közgazdász szerint ez az arány 25 százaléktól akár 75 százalékig is terjedhet.

Mallos szerint a problémán csak a fogyasztók szokásainak megváltoztatása segíthet: a kibocsátás csökkentésével a szennyezés mértéke is csökkenthető.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás