Legalább 21 millió tonna mikroműanyag szennyezi az Atlanti-óceánt

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

A palackok, szatyrok, zacskók és más csomagolások apró darabokra bomlásának eredményeként terjedő, 5 milliméternél kisebb átmérőjű mikroműanyagok környezet- és egészségkárosító hatására egyre több a megkérdőjelezhetetlen bizonyíték.

A legfrissebb mintavételek alapján az Atlanti-óceán felső 200 méteres rétegében hozzávetőlegesen 12-21 millió tonna mikroműanyag lebeg – állítják a brit Nemzeti Oceanográfiai Központ kutatói a Nature Communications folyóiratban augusztus 18-án megjelent tanulmányukban.

A kutatók szerint az Atlanti-óceán víztömegének legfelső 5 százalékában található műanyagszennyezés zömét a három leggyakrabban használt csomagolóanyag alkotja. Az 1000 óriás konténerhajót is megtölteni képes polietilén, polipropilén és polisztirol származékok környezeti kockázata sokkal nagyobb, mint azt korábban gondolták. 

Partra mosott műanyagszemétFotó: DESIREE MARTIN/AFP

A mikroműanyag-szennyezés problémája az elmúlt néhány évben vált igazán láthatóvá, és azóta folyamatosan jönnek a hírek, mennyire szennyezettek az óceánok, a folyók vagy a csapvíz, és ezáltal gyakorlatilag minden élőlény is, amely vízzel érintkezik.   

Korábbi kapcsolódó cikkeink: